середа, 09 січня 2013 14:46

Forbes розповів, у яких країнах найбільше палять, п'ють і страждають ожирінням

В Україні, за даними Всесвітнього фонду здоров'я легенів, курить половина чоловіків. Це один з найвищих показників у світі. У числі найгірших Україна і за споживанням алкоголю на душу населення - 15,6 л на рік, і з проблемами надмірної ваги, яким страждають 41,2% чоловіків і 45,8% жінок (дані ВООЗ). Найбільш невдале поєднання трьох чинників ризику для здоров'я у Росії, Молдавії, Білорусії, Словенії та Греції.

Куріння, вживання алкоголю і ожиріння - поведінкові фактори, що провокують більшість захворювань. 15 років тому у Всесвітній організації охорони здоров'я підрахували, що здоров'я людини на 50% залежить саме від способу життя. Але з образом життя на планеті все гірше і гірше.

Автор: Фото: forbes.ua
 

У світі мільярд курців: 800 млн чоловіків і 200 млн жінок. За останні десять років споживання сигарет зросла на 13%. Приріст забезпечили жителі країн з доходами нижче середнього. За 1990-2009 рр. у Західній Європі стали палити менше на 26%, а на Близькому Сході і в Африці - навпаки, на 57% більше. Тютюнові компанії переорієнтувалися на ці країни, знизивши ціни і зробивши сигарети більш доступними.

Як виявилося, найбільш завзяті курці живуть у Сербії. Один серб в середньому за рік викурює 2861 сигарету. Недалеко від них відійшли болгари, греки і росіяни. У цих країнах більше половини чоловічого населення курить.

У 2011-му, за даними Всесвітнього фонду здоров'я легенів, через наслідки, пов'язані із вживанням тютюну, померло 6 млн чоловік. До 2030 року ця цифра зросте до 8 млн смертей щорічно.

Автор: Фото: forbes.ua
 

Плюс до 857 викурених сигарет на кожного жителя планети припадає 6,13 л випитого алкоголю, підрахували в ВООЗ. Практично третина цієї рідини - домашнього або нелегального виробництва. Лідер за споживанням алкоголю - Молдавія: більше 18 л на душу населення. Любов до пива привела чехів на друге місце. Слідом за ними йдуть угорці, котрі люблять пиво і вино, та росіяни та українці, які п'ють в основному міцні спиртні напої.

На рахунку алкоголю 2,5 млн смертей щорічно.

До куріння і вживання алкоголю слід додати проблеми харчування і низької фізичної активності, що провокують надмірну вагу. У світі 1,6 млрд дорослих, які страждають від зайвої ваги і ожиріння. З 1980 року їх кількість подвоїлася, а через десять років, за даними ВООЗ, зросте ще на 40%.

Автор: Фото: forbes.ua
 

"Вживання висококалорійних продуктів з низьким вмістом вітамінів, мікроелементів та поживних речовин, пасивний спосіб життя, урбанізація - основні причини поширення проблем з вагою", - розповідає Ігор Поканевич.

Професор Лондонської школи гігієни і тропічної медицини, президент Міжнародної Асоціації з вивчення ожиріння Філіп Джеймс впевнений, що винні механізація і телевізор.

"Не варто звинувачувати людей за їх зайву вагу, ігноруючи те, що різні індустрії привчають нас більше їсти і не відходити від телевізора. Щоб чинити опір їх тиску, треба бути освіченим, розумним, самостійно відповідати за своє життя, мати хорошим дохід ", - відзначає експерт.

Автор: Фото: forbes.ua
 

Але і цього не завжди достатньо. Щорічно від проблем, пов'язаних із зайвою вагою, у світі помирає 2,8 млн дорослих.

Зараз ви читаєте новину «Forbes розповів, у яких країнах найбільше палять, п'ють і страждають ожирінням». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути