четвер, 13 січня 2011 14:04

"Дружина свариться, що я почав їсти, як панда"

 

Місяць тому в розпліднику панд у китайському місті Ченду завершили перший етап програми з інтеграції панд у дику природу. Діє вона 15 років. Вигодуваних у неволі ведмежат відпустили в бамбукові ліси. Працівники розплідника вчили кількамісячних тварин добувати їжу самостійно, розрізняти запахи ворогів. Ветеринари одягали костюми ведмедів, аби ті не звикали до людської опіки. Щоб слідкувати за подальшою долею випущених панд, їм уживили радіочіпи під передніми лапами

Фео ЛІНЬ, 48 років, дослідник-ветеринар, співробітник розплідника панд у місті Ченду, Китай:

- Ніхто не повірив головному лікарю, коли він уперше показав нам костюми панд і заявив, що відтепер ми маємо в них працювати. Лікар пояснив: ми нічого не досягнемо, якщо робитимемо все за ведмедів. Казав, вони повинні вчитися жити самі. Раніше костюми одягали лише ті, хто годував ведмежат агресивної самки. Інакше вони не підпускали ветеринарів. Ми мали навчити своїх панденят їсти листя й лазити по деревах. Кожному видали спрей із ведмежим запахом - дуже ядучий і смердючий. Таке враження, що він уївся мені в шкіру, нічим не можна відмити.

Розмовляти в костюмі не можна - панда не має чути людського голосу. Штрафували, якщо ми перегукувалися між собою. Важко було тільки перший час, потім звикли. Треба було вміти перелаштовуватися психологічно. Одне ведмежа не могло навчитися лазити по деревах, чомусь гальмувалися інстинкти. Зоопсихолог нам пояснила: винні консультанти, які навчали його, як маленького хлопчика. Консультантів змусили, аби тренувалися й залазили по-звіриному, підтягуючись і відштовхуючись одночасно двома кінцівками. За якийсь час ведмежа саме вилізло на дерево. Інші наші вихованці за два роки вже вміли гратися самі й обходилися без нас.

Щоб навчити панд захищатися, ми першими нападали на них: били лапами, відбирали їжу. Для цього окремо тренувалися. Через якийсь час панди вже розпізнавали агресію у наших позах і нападали першими.

2006 року ми випустили до лісу Цзян-Цзяна - першого вихованого в неволі 5-річного самця. Перед тим, як відпустити тварину до дикої природи, її три роки вчили добувати їжу та мітити територію. Самець добре адаптувався, але невдовзі загинув від сутички з іншими пандами. Вони якось відчули чужака. Тоді ми зрозуміли, що треба відпускати молодших ведмедів. Їм легше адаптуватися. Піврічні легко вливаються у ведмежі зграї.

Багато колег звільнилися. Дуже важко на роботі цілий день вдавати ведмедя. Дружина свариться, що я вже почав їсти по-звірячому. Звісно, цю роботу легше виконувати волонтерам. На три місяці кожному вистачить і акторської майстерності, і терплячості.

Панди, яких виростили за програмою, дуже відрізняються від інших. Вони агресивніші, вміють постояти за себе. Можуть напасти на нас, коли ми, переодягнені, приносимо їм ящики з бамбуком. Бо сприймають нас як суперників. У мене на обличчі три шрами через це.

Ми опікуємося вже четвертим панденям. Його знайшли пораненим у лісі. За кілька тижнів відпустимо на волю.

Сурі ЛЕЙ, 53 роки, дослідник-ветеринар, місто Ченду, Китай:

- Кожен вид у неволі переживає певний період, коли не хоче розмножуватися. Чим більша тварина, тим він довший. Але навіть слони змогли з цим впоратися. З пандами ж вийшло набагато важче. Ми вирахували: якщо 25 відсотків самок панд у неволі народжуватимуть щороку, то подолаємо критичний рівень. На волі вони не хотіли розмножуватися через брак їжі. Спрацьовує природній інстинкт: немає чого їсти - не можна народжувати. Ці механізми однакові для всіх тварин. У неволі не було потомства через ожиріння батьків і відсутність статевого потягу. Багато самців були надто інертними, деякі самки з'їдали дитинчат.

Щоб урятувати якийсь вид від вимирання, потрібно йому створити всі умови у природному середовищі. Замало підтримувати певну кількість тварин у розплідниках. Вирощені в зоопарках і в центрах тварини дуже швидко гинули на волі. Тому вирішили спробувати їх учити і якнайшвидше випускати. Усі панди народжуються з необхідними інстинктами. Але в тих, кого годують щодня, вони з часом слабнуть. Ми ж намагалися максимально зберігати їх - вчили втікати від ворога, шукати їжу, розпізнавати агресію. Можна сказати, що перший етап пройшли успішно. Справжньою перемогою буде той день, коли випущені панди почнуть приносити потомство.

 

19 панд народилися за останній рік у світі завдяки спеціальним програмам сексуального виховання та штучного запліднення.

17 500 000 доларів витратив Китай упродовж 15 років на зарплати вченим і ветеринарам, технічне забезпечення програми інтеграції панд у дику природу та відновлення бамбукових лісів. Половину суми виділив уряд Китаю, решту пожертвував Всесвітній фонд охорони природи.

200 000 гектарів площі займає розплідник панд у китайському місті Ченду. За площею це як півтора Нью-Йорка.

13 ведмедиків народила упродовж життя в китайському центрі захисту панд Ченду 20-річна самиця Йа-Йа. Її по всьому світу називають пандою-героїнею.

11 панд живуть у зоопарках США. У листопаді 13-річна самиця народила в зоопарку Атланти третє ведмежа. Усіх зачала після штучного запліднення. Відвідувачі побачать новонародженого навесні.

 

 

За вбивство панди в Китаї страчують

Про панд Європа дізналася 1869-го. Тварини були поширені в Індокитаї і на індонезійському острові Калімантан. Зараз у дикій природі вони живуть лише в Китаї.

Доросла панда має завдовжки до 1,5 м, може важити від 30 до 90 кг. Має 10-15-сантиметровий хвіст. У світі налічують лише близько двох тисяч диких панд. Ще 250 доглядають у зоопарках та спеціальних центрах. Тварини зникають через винищення бамбукових лісів, браконьєрство і неспроможність давати потомство. Народжують вони нечасто, раз на 2-3 роки.

Майже 99% раціону диких панд - бамбук, деякі харчуються корінням, травою, зрідка - м'ясом мертвих птахів. Доросла панда з'їдає за день до 14 кг бамбука. У неволі їдять мед, яйця, рибу, картоплю, апельсини, банани. Ведмеді їдять 16 годин на день, решту вісім - сплять.

1970-го китайських панд почали орендувати японські й американські зоопарки. Упродовж 30 років Китай здає панд у 10-річну оренду іншим країнам. Орендна плата - $1 млн на рік.

У другій половині ХХ століття панда стала національною емблемою Китаю. Зараз ця тварина є символом Всесвітнього фонду дикої природи. Її зображення китайці карбують на пам'ятних золотих, срібних і платинових монетах.

За навмисне вбивство панди в Китаї страчують. Востаннє браконьєра розстріляли за це 1994-го. Кримінальне право Китаю розрізняє навмисне і ненавмисне вбивство панди. За ненавмисне злочинця засуджують на 10 років тюрми з конфіскацією майна. Торік до такого покарання засудили 26-річну Фен Лі. Вона випадково переїхала насмерть пікапом 6-місячне панденя.

Таїландці першими показали порно пандам

Чотири роки тому в зоопарку таїландського міста Чиан Мей вперше пандам показали "порноролик". Це зробили, щоб стимулювати сексуальний потяг у панд із низьким лібідо. Щодня 6-річний самець Чуан-Чуан переглядав на ноутбуці ролик. Близькість панд у ньому зняли в бамбуковому лісі. Ноутбук ставили перед кліткою. Спершу Чуан-Чуан відео ігнорував. Потім працівники виставили звук на максимум. Увагу ведмедя привернуло характерне хекання під час акту.

На рік молодша ведмедиця Лін-Хуі в той час жила в іншій клітці. Ветеринари були впевнені: ведмеді не парувалися, бо виросли в неволі й не бачили, як це роблять тварини їхнього виду.

Самцеві також давали віагру, використовували афродизіаки із запахом самки. Йому приписали дієту і комплекс вправ для зміцнення кінцівок. До початку вправ Чуан-Чуан важив більше 150 кг. З такою вагою йому було важко мати статевий акт. За рік Лін-Хуі завагітніла. Це була перша народжена в Таїланді панда.

З того часу інші зоопарки теж почали стимулювати статеве життя панд роликами панда-порно. Більше половини піддослідних стали збудливішими.

П'ять секретів панд

1. Торік вучені виявили, що панди мають усі гени, які відповідають за перетравлення тваринної їжі. Натомість гени, які кодують ферменти, що розщеплюють целюлозу, відсутні. Однак бамбук становитькладає 99 % раціону тварин.

2. Не зрозуміло, чому панди періодично залишають своїх немовлят без нагляду на кілька діб. При цьому їжі біля матері достатньо. Через кілька діб вони повертаються і граються з малям.

3. Не відомо, чому немовля панди народжується настільки малим - у 900 разів меншим за матір.

4. Чомусь панда має чорні лапи, вуха і плями навколо очей. Припускають, що чорно-біле забарвлення могло б допомагати тваринам краще маскуватися ув скелястій місцевості. Однак вони живуть переважно ув бамбукових лісах.

На Тибеті переповідають легенду про панду, яка товаришувала з маленькою дівчинкою. Одного разу на тварину напав барс. Дитина кинулася рятувати друга ій загинула. На похорон дівчинки панди прийшли ув чорних черевичках і рукавичках. Плачучи, вони хапалися за голову йі терли очі так, що позалишали чорні сліди на вухах і навколо очей.

 

"Ми хотіли знайти красиву тварину, яка на межі зникнення. Шукали чорно-білу, щоб заощадити гроші на друкарських витратах", - Пітер Скотт, автор логотипу Всесвітнього фонду дикої природи.

Зараз ви читаєте новину «"Дружина свариться, що я почав їсти, як панда"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути