вівторок, 06 жовтня 2020 21:16

Фермер заявив про рейдерське захоплення пайових земель на Київщині

Фермер заявив про рейдерське захоплення пайових земель на Київщині

На Київщині виник скандал через понад 450 гектарів пайових земель села Волошинівка Баришівського району. Про це йдеться у сюжеті програми "Факти" каналу ICTV.

Директор ТОВ "УБА-Агросвіт" Олег Орел стверджує, що його підприємство стало об'єктом рейдерства. На цій землі вони господарюють 12 років та мають договори оренди з майже 800 громадянами. Мова йде про ділянки, які розташовані на території Волошинівського і Селичівського старостинських округів Баришівської об'єднаної територіальної громади Київської області.

"Підприємство друге десятиліття на орендованих у людей землях вирощує різноманітні сільгоспкультури. Нині тут росте сонях, а 12 років тому були покинуті чагарники. Ніхто ці землі не обробляв. Ми за свої кошти зробили рекультивацію, вивели бур'яни і на даний час повинні були отримувати якісь прибутки. Але нам цього не дають змогу робити", - розповідає Орел.

Фермер не може зібрати врожай через дії вже колишньої директорки підприємства, котра минулого року перереєструвала договори оренди пайовиків на іншу компанію, ТОВ "Капітал - агроінвест". У такий спосіб передала їм в оренду 500 гектарів чорнозему. Причому угоди укладалися в турборежимі – деякі впродовж 10 хвилин. Про це свідчать дані з витягу про речове право.

"Реєстрація їхнього договору була о 14 годині 37 хвилин, зняття з реєстру нашого підприємства було в 14 годин 24 хвилини. Це зовсім нелогічно. Видно, що це робили зацікавлені люди. Реєстрація йде протягом щонайменше 5 днів. І це так по кожній такій земельній ділянці", - розповідає Орел.

Незаконність перереєстрації паїв у січні 2020 року встановлює Київський окружний адмінсуд. Фермер Орел розповідає, що зараз суперечка продовжується в суді. Тим не менше він засіяв поле, але зібрати врожай не може. Директор ТОВ "УБА-Агросвіт" каже: "щойно техніка виходить у поле – на шляху стають невідомі кремезні хлопці, "тітушки", які блокують техніку та не дозволяють вивозити зібране зерно". Орел продемонстрував відео тітушок.

Журналісти "Фактів" спробували поспілкуватися з керівництвом ТОВ "Капітал - агроінвест". Але поговорити з директором, громадянином Німеччини Дітріхом Трайсом, не вдається. Та наступного дня все ж погодилися надати коментар. На зустрічі був присутній і Дітріх Трайс. Але відповідати на питання – як так сталося, що договори оренди перереєстровували впродовж 10 хвилин, не захотів. За нього виступають адвокати.

"А чого ви ставите такі питання? Ви подивіться реєстр. Є договори, які розірвані в січні 2019 року, а укладені в лютому 2019-го", - повідомив адвокат ТОВ "Капітал - агроінвест". Водночас жодного документу "Фактам" не пред'явили. Натомість виставили журналістів за двері.

У документі, котрий адвокати надали журналістам, вказано, що ТОВ "Капітал - агроінвест" є єдиним і законним орендарем і землекористувачем. А ще написано: аби захистити нібито свої поля, зверталися до послуг охоронної фірми. Водночас, чому приїздили тітушки - не пояснюють.

Поки тривають розбірки, український фермер Орел вже підраховує збитки. За попередніми даними, цього сезону чоловік втратить не один мільйон гривень. Водночас вірить у справедливе рішення українських судів щодо вирішення ситуації з паями та порушення кримінальних справ проти колишньої директорки, яка і поклала початок конфлікту.

Зараз ви читаєте новину «Фермер заявив про рейдерське захоплення пайових земель на Київщині». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути