Ексклюзиви
неділя, 19 січня 2014 00:40

Фальсифікатори пробачили донецького чорнобильця – той обурений
12

Фото: Фото: Тетяна Заровна

Пролетарський райсуд Донецька закрив кримінальне провадження проти місцевого опозиціонера Володимира Деркача. 17 січня підтримати його до суду прийшли не лише друзі по чорнобильській організації, але і ще приблизно 40 активістів донецького Євромайдану.

У суді була посилена охорона, відвідувачів піддавали ретельному огляду. Не всім охочим попасти на засідання вистачило місць в залі. Частина прибічників Володимира Деркача розмістилася в клітині для ув'язнених, інші чекали вироку в коридорі.

Адвокат потерпілого зачитала суду клопотання, в якому так звана жертва злочину заявила, що прощає підсудного. У клопотанні згадувалося, що Деркач вже немолода людина і раніше не судимий.

Це клопотання підтримав державний обвинувач. А захисник Деркача і сам підсудний висловилися проти. Порадившись близько 2 годин суддя Наталія Кирилюк винесла визначення про закриття кримінальної справи.

- Моя думка - знайшли хитрий компроміс, прийняли рішення, яке задовольняє усіх негідників. І замовників цього переслідування, і тих хто його фабрикував (у тому числі, головного свідка  і липового потерпілого), і свідків, які брехали суду, і прокуратуру, і суд, - заявив Деркач.

Підсудний з таким фіналом кримінальної справи не згоден і має намір подавати апеляцію. Деркач наполягає, що його необхідно виправдати.

-Маю велике бажання подати позов про захист честі та гідності до усіх цих провокаторів, які підлаштували мені пастку, - поділився з Gazeta.ua підсудний. - Влада вирішила мені зробити поблажливість, віднявши півтора роки життя - коли я ходив до суду і доводив, що я не верблюд. Прокурор впродовж години та ще 15 хвилин з'ясовував у представника МТС чи дійсний роздрук, який викриває свідків у зв'язку з потерпілим, але оцінки цього зв'язку суд так і не зробив. І коли вони вже зрозуміли, що справа пахне смаженим і потрібно когось притягати за неправдиві свідчення, придумали ось такий вихід.

Чорнобильського лідера Володимира Деркача звинувачували в злісному хуліганстві. По ч. 1 ст. 296 УК України йому загрожувало до 5 років в'язниці. Деркач знаходився на підписці про невиїзд. Він набув популярності під час чорнобильського голодування в 2011 році, коли не пішов на поступки з владою. На минулих парламентських виборах безпартійного чорнобильця висунули кандидатом від опозиції. Він став конкурентом представника ПР в одному з найбільш кримінальних округів. Практично відразу після висунення молодий чоловік Єгор Кривонос заявив, що на нього без приводу накинувся на вулиці літній чоловік. В нападаючому він нібито по фото в інтернеті пізнав Володимира Деркача. Напад стався в людному місці, але ніхто з місцевих жителів цього інциденту не бачив. Звинувачення побудували на показах трьох свідків. Двоє з них були чорнобильцеві знайомі. Вони виманили його на зустріч саме у вечір інциденту. Назвалися політтехнологами, запропонували піар-послуги, а після надали свідчення проти чорнобильця. Характерно, що свідки та потерпілий не бажали являтися на засідання суду. Коли суд зажадав в оператора мобільного зв'язку роздрук їх дзвінків, з'ясувалося, що між свідками і Єгором Кривоносом є зв'язок. Хоча ці особи під присягою заявляли, що не знайомі.

Зараз ви читаєте новину «Фальсифікатори пробачили донецького чорнобильця – той обурений». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути