вівторок, 30 липня 2013 03:20

Чорнобильці виявили, що українська корупція проникла до Європейського суду

Тричі Європейський суд з прав людини розглянув колективні скарги українських чорнобильців. Загалом задовольнив вимоги 656 осіб на отримання пенсії у розмірі, який був визначений Законом України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (1991 року). На додачу кожному з цих щасливчиків за рішенням Євросуду українська держава виплатить по 2000 євро штрафу.

- Аналогічні скарги у Страсбурзі об'єднують - 20 червеня розглянули і задовольнили скаргу Пісарський і 164 інших проти України. У той же день - Цибулько та 249 інших проти України. А 19 липня ще задовольнили скаргу Марченко і 243 інших проти України, - повідомив Gazeta.ua лідер чорнобильців з Донецька Володимир Деркач.

Водночас інші аналогічні скарги не були прийняті до розгляду. Тільки по Донецькій області їх виявилося понад 500. "Держава Україна позбавила мене моїх грошових коштів у вигляді пенсії, яка давала мені право жити, лікуватися, харчуватися. Сам факт, що судами України були визнані мої права, і суд зобов'язав державу дотримуватися норму закону, є незаперечним фактом. Але держава вважала, що може не виконувати свої зобов'язання ", - йдеться в цих скаргах.

Серед тих, чию скаргу не прийняв суд - один з найбільш активних учасників чорнобильських протестів у листопаді-грудні 2011 року Павло Ломізов з міста Волноваха.

- До постанови Кабміну "Про встановлення деяких розмірів виплат, що фінансуються за рахунок коштів державного бюджету" моя пенсія була 7200. А зараз 2200 гривень пенсії отримую. Урізали з 1 листопада 2011 року. Відмовила нога, ходжу на милицях, не можу дозволити лягти в лікарню. Брешуть, що чорнобильців лікують безкоштовно. На ліки по мінімуму треба віддати 1200 на місяць. В обласній клінічній лікарні хотів обстежитися, але ревматолог сказав: "Якщо грошей немає, я вам нічим не можу допомогти". Логіка, за якою люди, що працювали в одних і тих же умовах в Чорнобилі і однаково постраждалі, отримують у 2-4 рази відрізняються пенсії мені не зрозуміла. Хіба у мене не так болить, як у іншого інваліда? - Каже інвалід 2 групи Ломізов. У 1987 році він майже два місяці працював на ЧАЕС.

Як вважають у громадській організації "Всеукраїнське об'єднання ветеранів-чорнобильців", сотні скарг не були прийняті Євросудом за примхою юридичного секретаря Пушкаря, який є представником України.

- Корупція проникла і до Євросуду. Всі чорнобильські заяви, які пройшли через юридичного секретаря Філіпс, визнали прийнятними. Але аналогічні заяви, які потрапили до юридичного секретаря Пушкаря, були відбраковані. Він як фільтр - не приймає до розгляду. Може бути, український уряд дав таку вказівку? Ми написали про це голові Євросуду і єврокомісару з прав людини до Ради Європи. Після цього Пушкар П. В. надіслав роз'яснення одному з наших колег Володимиру Сумарокову - про те, що він може подати нову скаргу, - говорить чорнобилець Юрій Рибак.

Європейська концвенція про захист прав людини не передбачає права на оскарження рішення, яким Євросуд визнав скаргу не прийнятною. Але чорнобильці, які отримали відмову, здаватися не збираються. Новий потік позовів вони планують направити до адміністративних судів України. Позитивні рішення Євросуду з аналогічним зверненнями приведуть в якості обгрунтування законності своїх вимог.

Зараз ви читаєте новину «Чорнобильці виявили, що українська корупція проникла до Європейського суду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути