Ексклюзиви
вівторок, 10 вересня 2013 06:06

Кримінальну справу донецького чорнобильця "зліпили" з лжесвідчень і підстави
12

Фото: Фото: Тетяна Заровна

9 вересня у Пролетарському райсуді Донецька продовжився розгляд справи чорнобильського лідера Володимира Деркача, якого звинувачують у злісному хуліганстві. Всім охочим підтримати підсудного не вистачило місць у залі — до суду прийшло більше тридцяти осіб.

Суд зажадав в оператора мобільного зв'язку роздруківку дзвінків Володимира Деркача, потерпілого і 3 свідків. З'ясувалося, що між "жертвою побиття" і свідками обвинувачення існує зв'язок. Хоча ці особи під присягою заявляли суду, що не знайомі.

- Злочин стався 26 липня минулого року о 21.30, а в цей момент я ще був на зустрічі з двома Максимами - Касьяновим і Абрамовським. Ці хлопці були поруч ще з чорнобильських акцій. Представилися політтехнологами, запросили мене в забігайлівку поряд з моїм будинком. Пропонували свої дорогі піар-послуги, від яких я відмовився. Але це був тільки привід. Роздруківка говорить: потерпілий Кривоніс за 2 хвилини до свого побиття розмовляв по телефону зі свідком Абрамовським. А головний свідок звинувачення Ручкін 2 рази зідзвонився зі свідком Касьяновим. Виходить, побачивши жертву, він першим ділом кинувся телефонувати іншому свідку. І лише після узгодження, зателефонував до міліції, а потім вже - в швидку. Все це спланована акція. Заманили мене в пастку. Я ще не знав, у чому обвинувачуюся, а сайт, в якому працювали обидва "політтехнологи", вже надрукував новину: "П'яний кандидат від опозиції побив студента" , - звернув увагу суду Володимир Деркач.

Реагуючи на роздруківку розмов, прокурор припустив, що хтось зламав сервери МТС і змінив дані. А представник потерпілого заявила, що неможливо довести приналежність номерів "політтехнологам", хоча з них вони виходили на зв'язок з "чорнобильцем".

До суду не з'явився 23-річний потерпілий - це будівельник Єгор Кривоніс. Він передав клопотання з проханням розглядати справу без нього і попросив суд покарати опозиціонера суворіше. Головного свідка доставили до суду 20 серпня в супроводі міліціонерів.

Безробітний 32-річний Антон Ручкін ігнорував повістки, через що його доставили примусом. Обидва стверджують, що опозиціонер напав на Кривоноса та побив без причини.
Захист зажадав заслухати свідків, яких викинула з кримінальної справи прокуратура.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Донецьку почали судити незговірливого чорнобильського опозиціонера

- У справі не вистачає 130 аркушів, на шляху з прокуратури до суду справа "схудла". Я думаю, що звинувачення Деркача організували "політтехнологи" і зробили це не безкорисливо. Деркач повинен бути виправданий за відсутністю складу злочину, адже він нічого не робив, - каже захисник підсудного Юрій Кравчук.

Суд вирішив допитати фельдшера "швидкої допомоги" , яка виїжджала за викликом. Їй потерпілий розповів, що його штовхнули, він упав і вдарився головою. А надалі Єгор Кривоніс розповідав про удари в голову і в живіт. Пізніше згадував, що 61-річний опозиціонер бив його ще й ногами.

- Суддя зараз перебуває в дуже непростій ситуації... Професіоналізму людям, які фальсифікували цю кримінальну справу, не вистачило, - коментує Андрій Пилипенко, який 9 вересня став другим адвокатом. - Обурює, що невинна людина має доводити свою невинність. А в цей час він вже фактично покараний - більше року знаходиться між небом і землею.

Нагадаємо, звинувачення співпало з висуненням Володимира Деркача кандидатом від Об'єднаної опозиції на минулих парламентських виборах. Деркач прославився на всю країну під час чорнобильського голодування в 2011 році — тоді він не пішов на угоду з владою і відмовився залишити наметовий табір.

На виборах Деркач протистояв кандидатові від ПР в одному з найбільш кримінальних донецьких округів. Проблеми почалися, коли знайомий - Максим Касьянов - запросив опозиціонера на зустріч. Вона відбулася в забігайлівці неподалік від будинку Деркача.

Касьянов прийшов з Максимом Абрамовським. Хлопці називали себе політтехнологами і пропонували піар-послуги. Кандидат відмовився, так як від нього хотіли п'ятизначну суму. Випили по пляшці пива і розійшлися.

А вже наступного дня міліціонери почали поквартирний обхід сусідів Деркача з його фотографією. Безкомпромісний чорнобильський лідер виявився у слідства єдиним підозрюваним, коли Єгор Кривоніс заявив, що на нього хтось напав...

Володимир Деркач перебуває на волі. Але за ч. 1 ст. 296 КК України "Хуліганство з особливою зухвалістю" йому загрожує арешт до 6 місяців або до 5 років позбавлення волі.

Стали відомі обставини, які підтверджують замовний характер переслідування. Такою думкою поділилася з Gazeta.ua нардеп Тетяна Слюз, яка теж приїхала в донецький суд, щоб підтримати Деркача.

- Комусь потрібно зробити так, щоб Володимир Григорович не мав часу займатися суспільно-політичною діяльністю, а всі ресурси - моральні, матеріальні, фізичні - направив на захист себе. У нас в останні роки будується поліцейська держава. А Донецьк - регіон дуже специфічний, тут активна громадянська позиція карається, - вважає Слюз.

Зараз ви читаєте новину «Кримінальну справу донецького чорнобильця "зліпили" з лжесвідчень і підстави». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути