субота, 04 лютого 2012 10:58

Євро-2012 привабить в Україну работорговців

Маріанна Вензель, 27років, живе в Мексиці. Працює маркетологом і волонтером в різних організаціях по боротьбі з торгівлею людьми, проводить конференції та іншу інформаційну роботу по цій темі. 2010 року під час Кубку Світу у складі організації Justice Acts (Дії справедливості) протидіяла рабству в Південно-Африканській республіці. В цій же справі приїздила в Україну.

Які нові небезпеки може принести Євро-2012 у світлі торгівлі людьми?

"Торгівля людьми – це бізнес, поширений  у всьому світі. Він приносить багато грошей. Коли відбуваються великі спортивні змагання, наприклад, футбольний чемпіонат світу чи Європи, Олімпійські ігри, то на жаль, проституція стає нічною розвагою для приїжджих. Як і в будь-якому бізнесі в цій справі, коли виростає попит – виростає  пропозиція.

Коли не вистачає повій, торговці повинні шукати нові шляхи для "поповнення запасів". Вони шукають жертв як в середині країни так і в сусідніх. Україна на світовій арені виступає в трьох ролях: як постачальник, замовник і транзитна країна у справі торгівлі людьми. Це означає, що українців продають за кордон, через Україну перевозять рабів в інші регіони і людей продають для роботи в Україну.

Це відбувається завдяки геополітичному розташуванню на межі Європи, Азії й Африки. Через те, що Євро-2012 будуть проводити в Польщі й Україні попит на працівників секс-індустрії  тут зросте. Й тим самим зробить дівчат і жінок головною мішенню для торговців."

Які найпопулярніші злочинні стратегії використовують для цього?

"Найчастіше такі люди обманюють жертв, обіцяючи роботу моделі, хостес чи в ескорт-сервісі. Їм гарантують зарплату плюс вільний доступ на стадіони. Всі знають, що для таких подій часто потрібні супровідниці для поважних гостей. Це престижно і платять добре, тож, чому ні? Як тільки жертва погоджується на роботу, її перевозять в незнайоме місце, ув'язнюють і, врешті, використовують.

Чи були якісь нові способи торгівлі під час Кубка світу в ПАР?

"Я думаю, стратегії обману людей були ті ж, що й до турніру, однак кількість проданих людей значно зросла. Був випадок коли в ПАР знайшли дівчат з Азії. Вони були замкнуті в клітки! Але багато подібних випадків траплялось і з європейками, і з місцевими. Їхні паспорти вкрали, а в деяких, навіть, залякали родини, щоб їх не шукали.

Найпоширеніший спосіб – це посадити жінок на наркотики, так щоб вони стали залежними від своїх господарів. Як правило, використовують такі, до яких звикаєш з другого разу."

Що повинна знати середньостатистична людина, щоб не потрапити в полон?

"Перш за все: ми всі ризикуємо. Зараз навіть хлопчики і чоловіки стають рабами, особливо, в примусовій праці. Найбільша група ризику – дівчата віком від 5 років та жінки, бо як правило шукають жертв для сексуальної експлуатації. Коли ми зрозуміємо, що всі в небезпеці, то станемо уважнішими. Випадки обману трапляються, коли пропонують занадто вигідні умови.

Ніколи нікому не віддавайте свій паспорт. Навіть знайомим, найчастіше вони й обдурюють. Якщо з'являється приваблива вакансія, зберіть про неї інформацію, пошукайте дані в Інтернеті, телефонуйте, не соромтесь просити про допомогу інших. Задавайте якомога більше питань! Також, якщо зав'язуєте романтичні стосунки з іноземцями, майте на увазі, що вони можуть бути работорговцями, навіть жінки. Також важливо ділитися цією інформацією зі своїми знайомими. Є багато людей, які ніколи не чули про сучасне рабство. А ми не знаємо скільки життів можемо врятувати, просто розказуючи правду."

Зараз ви читаєте новину «Євро-2012 привабить в Україну работорговців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути