Ексклюзиви
понеділок, 19 квітня 2010 14:26

Еверест почистять від тіл альпіністів

Еверест почистять від тіл альпіністів
Непальці мають намір зробити незвичайне сходження на Еверест. Команда з 20 осіб збирається очистити найвищу гору в світі від тіл загиблих при сходженні сміливців і сміття.

Команда з 20 непальських шерпів має намір здійснити сходження на Еверест, щоб очистити "мертву зону" гори від тіл загиблих там підкорювачів вершини. Окрім трупів альпіністи приберуть більшу частину сміття, що скупчилося на маршруті за час численних експедицій.

Сходження з метою очищення гори здійснюватимуть провідники, які мешкають неподалік від Евересту, відзначає Associated Press. Шерпи відомі тим, що саме їм належить більшість рекордів зі сходження на найвищу гору світу.

Експедиція повинна початися 1 травня. Команда підніметься на висоту 8 тис. метрів і розіб"є табір. Саме з цієї висоти і починається так звана мертва зона. Тут дуже розріджене повітря, і для нормальної роботи людського організму кисню катастрофічно не вистачає. Багато підкорювачів Евересту гинули в "мертвій зоні" саме через брак кисню (гіпоксію), що викликає знепритомнення і смерть мозку.

"Ми збираємося зняти звідти як мінімум п"ять тіл. І близько трьох тонн сміття. Заберемо порожні кисневі балони, обгортки та упаковки з-під провіанту, старі намети", - розповів лідер непальських альпіністів Намгял.

Звістка про не менш незвичайну експедицію надійшла також з Японії. Мешканка Токіо, 71-річна Ейко Фунахісі всерйоз зважилася підкорити Еверест.

Для жінки підйом, до якого вона зараз готується в Непалі, стане другою спробою піднятися на найвищу гору Землі. Попередня спроба Фунахісі підкорення Евересту в 2006 році закінчилася невдачею.

Фунахісі планує почати підйом з Непалу в складі міжнародної експедиції з дев"яти осіб, яку очолює новозеландець Марк Вудворд. Група підніметься на гору по південному схилу, по якому в 1953 році здійснили сходження підкорювачі Евересту Едмунд Хілларі і шерп Тенцінг Норгей.

На даний момент найстаршою жінкою, коли-небудь що піднялася на Еверест, є співвітчизниця Фунахісі Таме Ватанабе. Їй вдалося піднятися на найвищу у світі гору в 2002 році у віці 63 років. Першою жінкою на Евересті також стала японка Дзюнко Табей, що піднялася на вершину в 1976 році.

Infox.ru
Зараз ви читаєте новину «Еверест почистять від тіл альпіністів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути