четвер, 20 січня 2011 08:52

ЄС погрожує Лукашенку візовими обмеженнями

ЄС погрожує Лукашенку візовими обмеженнями

Європейський Союз має намір закрити в'їзд для президента Білорусі Олександра Лукашенка в тому випадку, якщо Мінськ не звільнить опозиціонерів, заарештованих під час несанкціонованої акції протесту після президентських виборів.

Про це заявила міністр закордонних справ ЄС Кетрін Ештон.

Заява прозвучала під час виступу Ештон у Європарламенті. Європарламент проголосує з питання про ухвалення резолюції про ситуацію в Білорусі на пленарному засіданні в четвер, 20 січня.

Раніше ЄС неодноразово вводив різні санкції проти білоруської влади. Так, після президентських виборів 2006 року ЄС заборонив Лукашенко і деяким іншим представникам білоруського керівництва в'їзд на свою територію. Заборона була продиктована тим, що вибори, на думку спостерігачів із західних країн, не були демократичними і пройшли з порушенням міжнародних норм.

Згодом візові санкції щодо білоруського керівництва скасовувалися або ж формально припинялися. Фактично, візові обмеження, котрі вводилися раніше проти Лукашенка, не діють з осені 2008 року. Це рішення ЄС ухвалив після того, як білоруська влада звільнила з ув'язнення кількох опозиціонерів.

19 грудня 2010 у Білорусі пройшли президентські вибори. Після оголошення попередніх результатів, згідно з якими перемогу отримав діючий глава держави Олександр Лукашенко, на головній площі Мінська відбулася несанкціонована акція протесту. Під час її було затримано близько 600 осіб. Серед затриманих були колишні кандидати в президенти Білорусі. На лідерів опозиції завели кримінальні справи за статтею "Масові заворушення". Опозиціонери досі залишаються під вартою.

Нагадаємо, деякі ЗМІ вчора повідомили, що Лукашенко потрапив до "чорного списку" представників білоруської влади, яким буде заборонений в'їзд на територію Польщі.

У список потрапили також білоруські судді, прокурори, керівники служб, відповідальних за переслідування опозиції.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «ЄС погрожує Лукашенку візовими обмеженнями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути