вівторок, 27 травня 2008 13:59

Експерти визначили найвигідніші пропозиції з автокредитів в Україні

Найближчим часом не варто чекати зниження процентних ставок з автокредитів. Навпаки, вони продовжать своє зростання і цього року можуть піднятися ще на 1-3% річних: середня ефективна процентна ставка з автокредитів строком на 5 років в євро за останній місяць виросла на 1,2% і складає 14,15% річних на нові іномарки, 15,25% для б/в іномарок, 14,11% для нових вітчизняних авто, 14,88% на б/в вітчизняні машини.

Експерти визначили найвигідніші пропозиції з кредитів (ефективна процентна ставка) строком на 5 років на автомобілі в євро на травень 2008 року.

Найбільш ефективною процентною ставкою кредитів на нові іномарки може похвалитися Індустріалбанк - у них вона складає 11,39%. Кредит на б/в іномарки найвигідніше брати у банку Надра - під 12,49%, а гроші на нову вітчизняну машину найвигідніше позичити в Ощадбанку під 11,7%.

У випадку, якщо ситуація, що склалася, на ринку банківського кредитування, носитиме довгостроковий характер, в поточному році не слід чекати зменшення ставок з автокредитів і приведення умов кредитування до докризових.

"Навпаки, брак ресурсів може призвести найближчим часом до перегляду банками підходів до ціноутворення на кредити у бік подорожчання. Підвищення цін на автокредити, посилення вимог до позичальників, з одного боку, приведе до зменшення потоку клієнтів, а з іншої - до невиконання банками запланованих показників приросту кредитних портфелів. Тому в даній ситуації програють не тільки клієнти, але і банки", - говорить Дмитро Замотаєв, заступник начальника управління роздрібного банкинга ВАТ АБ "Укргазбанк".

Поки ситуація на зовнішніх ринках не вирівняється, знижувати відсотки з кредитів банки не зможуть. "Виходячи з поточної ситуації, ставки будуть рости. Ми вважаємо, що в літній період ставки зафіксуються приблизно на поточних позиціях, а ось до осені знову почнуть рости. На скільки - все залежить від ситуації на ринку, але мінімум на 1-2%", - обіцяє Антон Шаперенков, начальник департаменту роздрібного бізнесу і дистрибуції VAB Банка.

Поки ситуація на зовнішніх ринках не вирівняється, знижувати відсотки з кредитів банки не зможуть. А по тих кредитах, які в цей період будуть видані, банки знижувати відсотки або переглядати їх у бік зменшення, швидше за все, не будуть.

Як відзначає Тарас Волобуєв, начальник управління розвитку бізнесу Дельта Банку, зростання ставок з автокредитів цього року складе 1%-3%. "Скорочення термінів кредитування веде до посилення умов отримання кредиту. Адже чим швидше позичальник сплачує кредит, тим вища сума щомісячного погашення. Тому банки посилили контроль над документами, підтверджуючими дохід позичальників", - пояснює експерт.

Дорожчання кредитів пояснюється браком коштів у банках - для утримання інфляції уряд і мінфін не відпускають надходження від податків і митних зборів в економіку, вважаючи за краще зберігати їх на рахунках у Держказначействі. Це стало причиною дефіциту гривні на міжбанку, і, як наслідок, значне здешевлення долара, якого на міжбанку в надлишку.

Через брак ресурсів багато банків відмовилися від довгострокового кредитування у гривні, інші фінустанови істотно підняли ставки. Кредитування в іноземній валюті - доларах і євро - також невигідне через нестабільність валют, пише "АвтоЦентр".

Зараз ви читаєте новину «Експерти визначили найвигідніші пропозиції з автокредитів в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути