понеділок, 12 березня 2018 08:50

Економіст розповів, чому українці крадуть у держави, а французи - ні

Економіст розповів, чому українці крадуть у держави, а французи - ні
Ігор Гут: Ми чомусь думали, що Україна і Польща – близькі країни. Ми дуже різні. Україна – це Італія, Південна Європа. За своїми цінностями Польща від нас сильно відрізняється. Ми емоційні, хочемо мати м'які правила. У нас немає цієї польської аристократичності, чемності. ФОТО: Тарас ПОДОЛЯН

Почуття патріотизму та гордість за країну знижує рівень корупції.

Про це в коментарі Gazeta.ua розповів системний дослідник українського бізнесу Ігор Гут.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бідними будемо довго - економіст попередив українців

"Ми чомусь думали, що Україна і Польща – близькі країни. Ми дуже різні. Україна – це Італія, Південна Європа. За своїми цінностями Польща від нас сильно відрізняється. Ми емоційні, хочемо мати м'які правила. У нас немає цієї польської аристократичності, чемності. Польща за кількістю мігрантів – остання країна в Європі. Вона дуже унітарна. Це моно-країна для поляків. Це не Штати, вони не дуже позитивно дивляться на мігрантів. З точки зору близькості мов – можна зрозуміти. З точки зору радянського минулого – є дуже багато спільного", - розповідає він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найбільший вплив на президента має Ахметов. У нього з Порошенком спільний бізнес - Віктор Чумак

Український бізнес має не боятися співпрацювати зі скандинавськими країнами. Там діють правила та немає ніякої корупції.

"Сама по собі Польща - цікава країна, це потужний ринок, який розвивається. В цьому плані він ще не є таким закам'янілим. Можна десь пролізти, є якісь щілини. Влізти у Францію – абсолютно нереально. Це, мабуть, одна з найбільш закритих для нас країн. Скандинавія дуже далека від України ментально. Але суспільство схоже на американське: демократичне, відкрите, максимально прозоре, мінімальна корупція. Єдине що спробуйте, наприклад, у Швеції конкурувати з ними в ефективності. Якщо ви цього навчитеся або запропонуєте їм щось таке, чого в них немає, - заходьте: ніякої корупції, бандюків, тиску. Будь ласка, виконуй всі правила, плати податки і welcome! У Францію не треба навіть намагатись. Може, якісь шанси є, але це чудо якесь. Щоб наші зайшли у Францію, таких випадків є кілька", - говорить економіст.

На його думку, важливо, щоб українці пишалися своєю країною.

"Треба знайти речі, коли люди будуть пишатися Україною. Ми отримали безвіз - цінність українського паспорту виросла. Цінність того, що ти українець і є така країна Україна. Треба людям показувати наші перемоги. Зараз йде олімпіада, наші спортсмени отримали золоті медалі. Треба, щоб українці зрозуміли, що можуть жити гідно. Або пояснити, яким чином, але без оцих маніпуляцій популістських", - пояснює він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Середній бізнес формує вільнодумних людей - економіст

Рівень корупції залежить від рівня патріотизму в країні.

"Чому немає корупції на Заході? З одного боку – контроль, система, культура. З іншого – це сильно пов'язаний з патріотизмом. Коли француз краде в держави, розуміє, що краде в себе. Там немає розуміння, що це я, а це – Франція. Для нього Франція – це я. Тому патріотизм важлива штука. Я кажу про патріотизм, а не націоналізм. Його Європа вже проїхала. Це тренд антиєвропейський. Якщо хочемо рухатися в Європу, то не з націоналізмом", - підсумував Ігор Гут.

У 2017 році вартість експорту агропродовольчої продукції з України до ЄС зросла на 1,2 млрд. євро (+27%). Її імпорт за останні 12 місяців зріс на понад €200 млн.

Зараз ви читаєте новину «Економіст розповів, чому українці крадуть у держави, а французи - ні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути