пʼятниця, 22 червня 2007 13:13

Екологічна катастрофа на Черкащині: річка Рось отруєна

Вода у річці Рось отруєна, говорять жителі Корсунь-Шевченківського, на Черкащині. Вона стала коричневою, а сморід стоїть над всією округою. У водоймищі загинули риба і раки, а жаби і черепахи втекли. Виміри встановили, що рівень кисню у річці впав майже до нуля. А люди, які там купалися, - з висипом і високою температурою звернулися до лікарів.

- До мене також зверталися, особливо діти, які після купання мали шкірний висип і цей висип нагадував лишай. Не осередкова форма, а системна: ураження і обличчя, і живота, і грудей, і так далі, - Володимир Буткевич, лікар Корсунь-Шевченківської районної лікарні.

- У нас з"явилися дуже неприродні для нашої річки з"єднання. З"явився у нас аміак, збільшився нітрит майже у чотири рази. Мутність і кольоровість також неприродні для річки Рось", - Роман Антонюк, начальник комунального підприємства "Водоканал".

Водогінна станція Корсуня-Шевченківського водоканалу не може перекачувати таку брудну воду - забиваються фільтри. З кранів тече тільки технічна вода. Питну по графіку привозять з свердловини, але на всіх її не вистачає.

Віра Степанова, місцева мешканка Корсуня-Шевченківського: "Привозять молоковозами з свердловин. Люди ж є, які на роботі в цей час. За всіх не можу сказати, до нас не возять".

Причину екологічного лиха з"ясували місцеві чиновники. Пропливши човном по річці у напрямі Київської області, в очереті наткнулися на трубу, з якої витікали нечистоти. На її власника тепер готують позов до суду. У мерії говорять, що збиток - не менше 100 тисяч гривень.

Михайло Самойленко, мер Корсуня-Шевченківського: "Мені дали копію аналізів у обласній екологічній лабораторії, які підтверджують, що насправді вода за більшістю показників перевищує допустимі норми. Тобто, у нас вже є беззастережні факти, що саме Богуславський водогін забруднив цю річку".

Дирекція комунального підприємства "Богуславтеплопостачання" визнавати свою провину відмовляється. Запевняють, що нічого подібного не допустили б. Тепловики запрошують на Київщину всі екологічні служби Черкащини, щоб ті на їх території провели виміри.

Тим часом депутати міської ради понизили населенню тарифи на воду на 20%. Як компенсацію за тимчасові незручності. У Корсунь-Шевченківському вже розробили спеціальну програму по очищенню річки. Потрібні гроші. Листи про допомогу вже направили у Кабінет міністрів і президентові, передає ICTV.

Зараз ви читаєте новину «Екологічна катастрофа на Черкащині: річка Рось отруєна ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути