Ексклюзиви
середа, 25 квітня 2007 12:12

Двоє литовців подали позов проти Росії за репресовану матір

Двоє громадян Литви, чия мати була відправлена до радянського виправно-трудового табору 50 років тому, подали позов проти Росії на суму 400 тисяч євро.

Як повідомляє в середу Reuters, обласний суд литовського міста Каунас прийняв цивільний позов 70-річної Вероніки Пуськунігіте-Ліпейкене (Veronika Puskunigyte-Lipeikiene) і 73-річного Бенедіктаса Пуськунігиса (Benediktas Puskunigis) проти РФ. Це перший подібний позов на території Литви.

За словами позивальниці, її матір звинуватили в тому, що вона грабувала тіла радянських солдатів, убитих німцями під час Другої світової війни, і займалася антирадянською пропагандою. Жінка була засуджена до 25 років в"язниці в 1951 році, відсиділа п"ять років в таборі і повернулася додому в 1956 році у зв"язку з поганим здоров"ям.

Репресовану литовку реабілітовували посмертно в 1989 році, після початку перебудови. Як заявив литовський експерт з міжнародного права Дайніус Залімас (Dainius Zalimas), за російським законодавством на виплату компенсації можуть розраховувати лише громадяни РФ, тому подібні вимоги з боку литовців, швидше за все, будуть знехтувані.

Згідно даним державних архівів Литви, 150 тисяч громадян було репресовано за аналогічними звинуваченнями. У 2000 році литовський парламент прийняв закон, по якому уряду наказувало почати переговори з Росією на тему компенсації "п"ятдесяти років радянській окупації". Москва не погодилася на проведення переговорів, повідомляє Lenta.ru.
Зараз ви читаєте новину «Двоє литовців подали позов проти Росії за репресовану матір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути