вівторок, 11 червня 2013 18:49

Донецький суд у закритому режимі почав розгляд справи про захоплення заручниці в офісі "Альянс Україна"

Вчора, 10 червня, в Донецьку відбулося попереднє засідання у кримінальній справі "терориста" з Макіївки Андрія Калугіна.

12 березня він прийшов у донецький офіс всеукраїнської кредитної програми "Альянс Україна" і зажадав видати обіцяну позику або повернути йому 3,5 тис. гривень, які у нього виманили під виглядом страхового внеску. Кредит у 50 тисяч гривень Калугіну потрібний на лікування сина. Після того, як повернути заплачений їм внесок Калугіну відмовилися, клієнт дістав складаний ніж. В результаті постраждала 22-річна консультант програми Юлія Білоус. У дівчини легкі тілесні ушкодження: точкові рани на щоці та шиї, шрам на руці.

До Ворошиловського райсуду Донецька надійшло звинувачення Калугіну за ч. 2 ст. 147 КК України - "Захоплення заручника, поєднаний з погрозою знищення людей або таке, що спричинило тяжкі наслідки".

Про дату судового засідання адвокату обвинуваченого Ірині Єльчаніновій суд не повідомив, про засідання захисник дізналася випадково. Через що учасники чекали початку засідання близько 3 годин. У суді змогла бути присутньою дружина Калугіна - Тетяна. Жінка розповіла, що їх синові поставили діагноз аутизм, і після арешту батька стан хлопчика погіршився.

Автор: Фото: Тетяна Заровна
 

"Він сховав усі фотографії Андрія, плаче, мене ігнорує повністю", - розповіла вона.

Справа Калугіна слухається трійкою суддів під головуванням Станіслава Куті. Захист обвинувачуваного просив суд про зміну запобіжного заходу Калугіну. На тій підставі, що у нього на утриманні дружина і 9-річна дитина-інвалід.

"Прошу мене відпустити на домашній арешт, щоб дати можливість відшкодувати збиток потерпілої і допомогти моїй сім'ї", - сказав, звертаючись до суду, Калугін, який до цих пір не звільнений з посади тесляра фабрики "Конті".

Автор: Фото: Тетяна Заровна
  Андрій Калугін
Андрій Калугін

Суд не підтримав це клопотання і залишив Калугіна під вартою. Після цього голова зачитав заяву потерпілої. Вона просила провести попереднє засідання без її участі і зробити подальший процес закритим. Підставою стала та обставина, що на обличчі дівчини є тілесні ушкодження, через що вона не хоче зустрічатися з представниками ЗМІ.

Це клопотання підтримав державний обвинувач. Поки суд перебував у нарадчій кімнаті, підсудний Калугін дав відеоінтерв'ю Gazeta.ua. У ньому він заявив, що вважає себе жертвою обману, а не терористом.

"Мене просто довели. Пообіцяли дати кредит через 3 дні і тягнули місяць", - запевнив він.

Ушкодження дівчині, за версією Калугіна, він заподіяв не навмисне, а випадково.

"Це сталося в момент, коли прибіг адміністратор зі шваброю. Він цією шваброю мене бив, і ми впали", - згадав чоловік.

Крім того, підсудний вважає, що донецькі правоохоронці покривають кредитних аферистів з корисливих міркувань.

"Чекаленко обманювала мою дружину навіть тоді, коли я був у них в офісі. Вони з міліцією працюють як компаньйони. За схемою - один дурить людей "в наперстки", інші охороняють, потім виручку ділять. Це беззаконня", - сказав Калугін.

Суд задовольнив прохання потерпілої. Процес у резонансній справі пройде в закритому для суспільства режимі. За пред'явленої статті 31-річному Андрію Калугіну загрожує 7 - 15 років в'язниці. Від потерпілої заявлено позов на 100 тис. моральної шкоди та ще на 2,3 тис. - матеріальної.

Автор: Фото: Тетяна Заровна
 

Нагадаємо, програма "Альянс Україна", яку реалізує ПП "Грандфінресурс" низкою судів України визнана такою, що обманює клієнтів шляхом недобросовісної реклами. У зв'язку з чим договори, укладені "Грандфінресурс" і громадянами, визнаються недійсними, на користь обдурених клієнтів стягується нанесений програмою збиток.

Автор: Фото: Тетяна Заровна
 

За фактом перевірки 68 заяв мешканців Донецької області порушено кримінальну справу за ч. 3 ст. 190 - "Шахрайство, вчинене у великих розмірах". Однак, ніхто з працівників "Альянс Україна" не заарештований. Офіс, де відбулося захоплення заручниці, закрито, але донецька філія "Альянс Україна" не припинила роботу. На кінець червня - початок липня, за словами директора ПП "Грандфінресурс" Олени Чекаленко, планується відкриття нового офісу. Вона називає "Альянс Україна" соціальною програмою самофінансування. На прес-конференції в Донецьку 18 березня Чекаленко заявила, що у донецької міліції і прокуратури немає жодних претензій до її діяльності.

"Після випадку з заручницею 10 жертвам лохотрону, в тому числі - і дружині Калугіна - Олена Чекаленко повернула гроші, які ті віднесли до "Альянсу Україна". Це було зроблено після того, як ми з ошуканими клієнтами прийшли в їхній офіс і влаштували там мітинг. Думаю, що гроші Чекаленко повернула, щоб закрити рот найактивнішим, піти від відповідальності і продовжити запудрювати людей. Договори ПП "Грандфінресурс" - найчистіший обман, так як там не вказано строк виконання зобов'язань з надання позички. Договір написаний так, що людина виплачуючи все життя внески цієї компанії, не може розраховувати на отримання позики", - прокоментував глава "Союзу ошуканих вкладників" Дмитро Верзілов.

Зараз ви читаєте новину «Донецький суд у закритому режимі почав розгляд справи про захоплення заручниці в офісі "Альянс Україна"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

24

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути