вівторок, 04 жовтня 2011 11:29

Доісторичні малюнки в печерах створювали діти

Доісторичні малюнки в печерах створювали діти

Доісторичні малюнки, знайдені в печері у Франції, створені дитячими руками. Деяким юним художникам було три роки, кажуть учені.

Так звані "сліди від пальців" - прямі та хвилясті паралельні лінії або мітки, залишені пальцями - були виявлені в печері Руффіньяк у Франції, яка відома також як "печера тисячі мамонтів".

Разом з іншими малюнками вони представляють один з найбільш вражаючих зразків доісторичного мистецтва, створеного приблизно 13 тисяч років тому.

Фахівці також називають ці малюнки "макаронами".

Дослідникам Кембриджського університету вдалося недавно виробити техніку визначення статі й віку юних художників доісторичної епохи за їхніми малюнками. Найплодовитішим автором виявилась п'ятирічна дівчинка. Разом зі своїми друзями вона створювала малюнки, користуючись найпростішою і найдоступнішою технікою - водила пальцями по м'якій поверхні стін печери.

"Лінії, проведені дитячими руками, з'являються у всіх підземних залах печери", - говорить археолог Джессіка Куні. Вона та дослідник Леслі Ван Гелдер з американського університету Уолдона одними з перших зайнялись глибоким вивченням цього виду печерного живопису.

"Ми знайшли сліди пальців дітей у віці від трьох до семи років. Нам також вдалось визначити чотири індивідуальних почерки. Найбільше робіт залишила п'ятирічна дитина. І ми можемо з упевненістю сказати, що мова йде про дівчинку", - вважає Джесіка Куні.


Зараз ви читаєте новину «Доісторичні малюнки в печерах створювали діти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути