Ексклюзиви
вівторок, 18 січня 2011 09:31

Німець відновив стародавній рецепт кельтського пива (ФОТО)

Археоботанік з німецького Університету Хойенхайм (Штутгарт) Ханс-Петер Стік заявив, що зміг відновити рецепт пива древніх кельтів.

Основним заняттям вченого є вивчення руїн поселення раннього залізного віку (приблизно 500 рік до н. е.) У Ебердінген-Хохдорфі. Під час досліджень він зацікавився шістьма канавами, виритими для приготування ячмінного солоду. Там виявили кілька тисяч обвуглених зерен (Фото 2).

Ячмінь перебував у воді, поки не починав проростати. Після цього на обох кінцях канави розводили багаття. З їх допомогою підсушували зерна, а також надавали солоду темний колір і аромат диму. Завдяки повільній сушці росли бактерії, що виробляють молочну кислоту, яка додавала кислинку в кінцевий продукт.

Крім того, археолдогі знайшли насіння блекоти. Їх застосовували для посилення п'янкого ефекту. На думку Стіка, в пиві присутні до того ж полин і насіння моркви. Цей рецепт знали і в середньовіччі.

Смак пива, вважає ученицй, повинен був сильно відрізнятися від сучасного, в якому домінує аромат хмелю. Останній почали використовувати лише близько 800 року.

Бродіння досягали додаванням або спеціально вирощених дріжджів, або меду та фруктів, в яких містяться дикі дріжджі. У кінцевому підсумку виходив каламутний напій з дріжджовим осадом. Вживали його за "кімнатної" температурі.

Це далеко не найстаріше пиво на землі. На Близькому Сході його варили ще 5 500 років тому.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Німець відновив стародавній рецепт кельтського пива (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути