понеділок, 16 серпня 2010 10:23

До відключення "сірих" мобілок готові чотири з п'яти мобільних операторів

До відключення "сірих" мобілок готові чотири з п'яти мобільних операторів

Відключення "сірих" (нелегально ввезених) мобілок обіцяють розпочати вже цієї осені: нібито майже всі оператори технічно вже готові до відключення і воно ось-ось стартує. Оператори налаштовані менш радикально: вони наполягають, що будуть відключати мобілки, навіть маючи для цього всі технічні можливості, лише за рішенням суду.

"До відключення апаратів, коди IMEI яких не потрапили в "білий" список, готові чотири з п'яти мобільних операторів. Вони встановили відповідне обладнання, - розповів директор Українського центру радіочастот Павло Слободянюк. - Відключення апаратів сумнівного походження ("сірі" мобілки) та вкрадених ("чорні") розпочнеться відразу після того, як буде налаштоване обладнання п'ятого оператора. Це відбудеться восени цього року".

При цьому Слободянюк відмовився повідомити, який саме оператор гальмує процес. Він також не зміг спрогнозувати, коли саме в Україні з'явиться перший відключений "сірий" телефон.

Слободянюк уточнив, що мобілки будуть відключені через 90 днів після отримання абонентом SMS-попередження (цей час дається власникові телефону на те, аби він довів його легальність). Термін розсилки SMS-попереджень не регламентований, але він теж займе якийсь час. Так що до кінця року відключити мобілки явно не встигнуть, максимум – почнуть розсилку SMS (якщо "прокинеться" останній оператор).

"Ми технічно готові, - наголосила представник Life Надія Лубніна. - Чекаємо, коли інші будуть готові. Після цього почнеться розсилання SMS-попереджень. Воно повинно бути синхронним".

"З технологічної точки зору з осені ми будемо готові. Але жоден з операторів не зможе відключити абонента за розпорядженням будь-якого з відомств, якщо на те немає рішення суду", - зауважила представник "Київстару" Жанна Ревнова.

Оператор Utel розсилку SMS почав ще на початку нинішнього року. Неофіційно представники операторів говорять, що епопея з відключенням - лише бажання чиновників зімітувати бурхливу діяльність.

"Неврегульовані багато юридичних питань. Наприклад, якщо хтось із відключених абонентів захоче судитися, то з легкістю виграє справу", - зазначили вони.

Інші великі компанії не змогли дати коментар з приводу відключення "сірих" і "чорних" мобілок.

Сегодня

Зараз ви читаєте новину «До відключення "сірих" мобілок готові чотири з п'яти мобільних операторів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути