Ексклюзиви
вівторок, 02 лютого 2010 14:33

"Сірі" мобілки відключать не раніше кінця року

"Сірі" мобілки відключать не раніше кінця року

Нова система боротьби з нелегальним імпортом мобільних телефонів запрацює не раніше кінця року.

Мобільні оператори не встигли впровадити систему моніторингу IMEI-кодів телефонів у встановлений Нацкомісією з питань регулювання зв"язку (НКРЗ) термін - до 1 лютого, і тому не відключатимуть "сірі" телефони з 16 лютого, як планувалося.

У НКРЗ, схоже, ставляться до зриву терміну поблажливо і готові його корегувати з об"єктивних причин.

Вчора, 1 лютого, закінчився термін, в який оператори стільникового зв"язку зобов"язалися завершити установку устаткування для відключення абонентів, IMEI-коди (ідентифікаційний номер, що привласнюється виробником) мобільних телефонів які не внесені до бази Держцентру радіочастот.

Таким чином НКРЗ розраховувала обмежити нелегальний імпорт телефонів в країну: ще в листопаді 2009 року оператори повинні були почати розсилку SMS-повідомлень абонентам з попередженням про майбутнє відключення, а 16 лютого цього року - їх відключення.

Проте жоден з національних GSM-операторів досі не встановив необхідне устаткування, та і розсилку повідомлень поки проводить лише Utel (входить в держкомпанію "Укртелеком"). І винна в цьому сама НКРЗ, запевняють оператори. За їхніми словами, технічне завдання (ТЗ) для впровадження системи моніторингу вони отримали від комісії лише в січні, а на це необхідні місяці.

У "Київстарі", "МТС-Україна" і "Астеліті" говорять, що заздалегідь провели переговори з підрядниками і зробили розрахунки, але розробити проектну документацію до отримання ТЗ було неможливо.

"Тепер нам доведеться істотно допрацьовувати проект з урахуванням нових ввідних ТЗ. Саме ж впровадження системи обійдеться в кілька мільйонів доларів", - запевняють в "МТС-Україна".

Відключення повинні здійснюватися всіма операторами в один і той же час, говорять в компаніях.

"Компаніям необхідно одночасно впровадити необхідні механізми і почати розсилку SMS, - вважають в "Київстарі".- Інакше той, хто зробить це першим, будуть в невигідному становищі - з мережі може піти ряд абонентів".

У "Астеліті" додають, що текст SMS також має бути узгоджений операторами.

"Ми плануємо встановити і протестувати устаткування до кінця квітня 2010 року", - повідомила начальник департаменту корпоративних зв"язків "Астеліту" Надія Лубніна. А в МТС назвали ще віддаленіші терміни - "не раніше кінця року".

Не дивлячись на очевидний зрив терміну впровадження системи моніторингу IMEI-кодів телефонів, в НКРЗ поки не мають наміру його корегувати. За словами члена НКРЗ Володимира Звєрєва, в останній декаді лютого комісія збере представників операторів на засідання робочої групи, де вислухає їхні аргументи.

"Попередні параметри ТЗ були відомі ще в листопаді 2009 року, і оператори зобов"язані були почати підготовку задовго до отримання офіційного документу", - говорить він. В той же час в комісії готові йти назустріч операторам, якщо ті нададуть об"єктивні причини затримки впровадження проекту. "Але якщо це саботаж, звичайно, можливі санкції з боку НКРЗ", - зазначив Звєрєв.

За матеріалом КоммерсантЪ-Украина

Зараз ви читаєте новину «"Сірі" мобілки відключать не раніше кінця року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути