Ексклюзиви
пʼятниця, 10 вересня 2010 12:15

До України іде пандемічний грип

До України іде пандемічний грип

На Україну насуваються три штами грипу, які вже бували на нашій території. Перші спалахи захворювань прогнозують у жовтні. Епідемію грипу очікують у грудні-січні.

Українцям обіцяють знову ж таки пандемічний грип, оскільки минулого сезону частина населення перехворіла, але значна частина не хворіла і не мала контакту з хворими. До речі, вакцини від пандемічного грипу ще немає в жодній поліклініці. Як тільки проблеми з наявністю вакцини вирішать, ВООЗ радить скористатися однією ін"єкцію від трьох штамів одразу, передає ТСН.

За найменшого ажіотажу в аптеках може бути дефіцит ліків на кшталт торішнього. Бо збільшувати закупівлі там не мають наміру.

Ажіотаж минулого року змусив аптеки запасатися ліками, нині ще досі продають те, що закуповували взимку. А подекуди аптеки зазнали збитки - люди медикаменти не розкупили, а у них закінчився строк придатності.

Прострочені медикаменти направили на утилізацію. Заступник профільного міністра каже, змусити приватні аптеки робити запаси він не може. Але й і безпорадним міністерство під час майбутньої епідемії не залишиться, зазначає він.

І в Центрі грипу запевняють, що лікарні в регіонах нарешті забезпечені тест-системами й обладнанням. Тому обіцяють принаймні оперативно розрізняти грип - свинячий від сезонного.

На початку листопада минулого року директор Центру грипу Олександр Гриневич заявив, що в Україні на реєстрації перебувають дві вакцини проти пандемічного грипу - канадська і російська. На початку цього року російська вакцина проти "свинячого грипу" "МоноГріппол Нео" успішно пройшла клінічні випробування.

В Україні від грипу та ГРВІ за минулі осінь та зиму померли більше 1 тисячі людей.

Вірус грипу А/H1N1 було виявлено наприкінці березня 2009 року в Мексиці, США й Канаді, де були зареєстровані перші випадки з летальним результатом. За даними ВООЗ, в усьому світі зафіксовано понад 18 тисяч випадків зараження свинячим грипом з летальним результатом, більш ніж у 200 країнах виявили інфікованих. У червні комісія з охорони здоров"я ПАРЄ звинуватила Всесвітню організацію охорони здоров"я в необґрунтованому роздуванні паніки навколо грипу AH1N1.

Зараз ви читаєте новину «До України іде пандемічний грип». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути