пʼятниця, 18 вересня 2009 10:11

До МКС пристикувалась перша японська космічна вантажівка (ФОТО)
5

Перша японська космічна вантажівка HTV пристикована до американського модуля Harmony Міжнародної космічної станції (МКС) за допомогою маніпулятора Canadarm-2, яким керував астронавт НАСА Роберт Тірск, повідомив представник підмосковного Центру управління польотами (ЦУП).

"Японський транспортний корабель, не оснащений, на відміну від російських вантажівок "Прогрес" і європейських ATV російською системою автоматичної стиковки "Курс", був "захоплений" за допомогою канадського суперманіпулятора Canadarm-2. Далі був здійснений процес його "підтягання" до станції, а потім приєднання до нижнього стикувального вузла американського модуля Harmony", - сказав співбесідник.

Зараз йде вирівнювання рівня тиску повітря між кораблем і американським сегментом МКС, після чого екіпаж станції відкриє люки і приступить до розвантаження HTV.

Як очікується, японська вантажівка пробуде в складі МКС близько місяця, до середини жовтня, після чого за допомогою маніпулятора буде відведена від станції і затоплена на "кладовищі космічних кораблів" в несудоходному районі Тихого океану.

Вантажопідйомність першої японської космічної вантажівки складає близько 6 тонн, але на цей раз вона доставить на МКС всього 4,5 тонни устаткування і продовольства. На борту корабля немає вантажів для російського сегменту МКС - тільки для американського, а також устаткування для роботи за японською науковою програмою. Російські фахівці для роботи з HTV не залучаються.

Як планується, новий безпілотний корабель доставлятиме вантажі на МКС спільно з російськими вантажівками "Прогрес" після припинення експлуатації американських шатлів наступного року. Враховуючи, що з цього року чисельність екіпажу на МКС зросла до шести осіб, потреба в доставці вантажів на станцію стане одним з найважливіших завдань з підтримки її життєздатності.

До 2015 року Японія розраховує відправити до МКС ще шість космічних вантажівок - по одній на рік, повідомляє РИА "Новости".

Фото Reuters

Зараз ви читаєте новину «До МКС пристикувалась перша японська космічна вантажівка (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути