вівторок, 25 серпня 2009 13:06

До кінця сторіччя Венеція може перестати існувати

До кінця сторіччя Венеція може перестати існувати

Кліматологи передбачили, що в результаті глобального потеплення Венеція може бути затоплена. Сумний прогноз опублікований в журналі Climate Dynamics. Коротко про роботу пише New Scientist.

Венеція, яку ще називають містом води, розташована на висоті всього 90 сантиметрів над рівнем моря. Щодня рівень води у венеціанських каналах піднімається і опускається (приливи і відливи). Автори нової роботи розрахували, до якої висоти доходитиме вода в місті, якщо зростання температур продовжиться з тією ж швидкістю, що і зараз.

У своєму дослідженні учені спиралися на інформацію Міжурядової групи експертів зі зміни клімату (IPCC) і дані спостережень про скорочення суші в місті. Автори вирішили, що до кінця XXI століття приливи підніматимуть рівень води вище 110 сантиметрів від 30 до 250 разів на рік. В даний час таке трапляється не частіше за чотири рази на рік. Якщо вода підніматиметься до цього рівня частіше, венеціанська влада не зможуть запобігти затопленню в багатьох частинах міста.

До 2014 року у Венеції повинне завершитися будівництво системи дамб. Автори роботи прорахували, що вона не зможе справитися з передбаченим підвищенням рівня води. При цьому збільшення висоти бар"єрів приведе до того, що нечистоти не вимиватимуться з міста. Деякі експерти вважають, що прогноз, зроблений авторами роботи, є дуже м"яким. Останні спостереження свідчать, що рівень океанів росте швидше, ніж передбачено IPCC.

Як повідомлялося раніше, зміна висоти альпійських льодовиків змусила Італію і Швейцарію змінити свої кордони

Подробности

Зараз ви читаєте новину «До кінця сторіччя Венеція може перестати існувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути