пʼятниця, 26 листопада 2010 11:54

Для "Укравтодору" взяли кредит у майже півмільярда євро

Для "Укравтодору" взяли кредит у майже півмільярда євро

Сьогодні в "Укравтодорі" відбулося підписання кредитної і проектної угод у рамках спільного між Україною і Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР) проекту "Покращення транспортно-експлуатаційного стану автодоріг на підходах до Києва" на суму 450 млн. євро.

З боку ЄБРР угоду підписала управляючий директор департаменту транспорту ЄБРР Сью Барретт, від "Укравтодору" - перший заступник голови Євген Прусенко.

За словами Прусенка, кредит підписано на 15 років з чотирирічним пільговим періодом, з процентною ставкою євролібор +1%. "Тобто в сумі на сьогодні це близько двох відсотків річних. Хто знає ситуацію на фінансових ринках, це в чотири-п`ять разів нижче, ніж фактична процентна ставка", - сказав він.

За словами Барретт, кредит видаватиметься двома траншами: перший – 250 млн. євро, другий – 200 млн. євро. "На сьогодні це найбільший проект ЄБРР в Україні у сфері транспорту. З ним кількість проектів у сфері транспорту в Україні досягає двадцяти", - сказала вона.

Як зазначалося на прес-конференції, кредит залучено "Укравтодором" з метою реконструкції та капремонту ділянок шести головних доріг на підходах до Києва за умови співфінансування Європейського інвестиційного банку.

Зокрема, це автодороги Київ-Чоп (від Києва до Житомира), Київ-Ковель-Ягодин (у межах Київської області), Київ-Чернигів-Нові Яриловичі (до села Кіпті), Київ-Одеса (до Білої Церкви), Київ-Знам'янка (до Обухова), Київ-Іванків-Овруч (до Димера). При цьому автодороги Київ-Чоп і Київ-Ковель-Ягодин входять в програму підготовки до Євро-2012.

Як нагадав Прусенко, це спільний проект України з ЄБРР і ЄІБ на загальну суму 1 млрд. 70 млн. євро, з яких 170 млн. євро – частина України, 450 млн. євро – ЄБРР і 450 млн. євро – ЄІБ.

За словами Прусенка, сьогодні з ЄІБ відбувається переговорний процес, і підписання кредитної угоди з цим банком "найімовірніше, відбудеться на початку наступного року". Крім того, обидві угоди мають бути ратифіковані в парламенті.

За словами Прусенка, перший транш за кредитом очікується на початку 2011 року. Почнуть з реконструкції дороги Київ-Чоп.

Передбачається, що реалізація проекту почнеться в 2010 р., завершиться – в 2025 р., повідомляє УНІАН.

Нагадаємо, що дня Незалежності "Укравтодор" завершив ремонт дороги,яка веде до резиденції президента України Віктора Януковича "Межигір'я".

За словами шляховиків, нова дорога не поступається трасі Київ-Бориспіль.

Глава Укравтодору Володимир Демішкан повідомив, що ремонт ділянки обійшовся близько 50 мільйонів гривень. У той же час, за словами глави Київавтодору Георгія Глинського, на ремонт доріг у Києві на весь 2010 рік було виділено 69 мільйонів гривень.

Зараз ви читаєте новину «Для "Укравтодору" взяли кредит у майже півмільярда євро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути