Ексклюзиви
четвер, 22 вересня 2011 10:50

Для бідних філіппінців встановлюють світильники без лампочок та електроенергії

Один мільйон будинків бідного населення на Філіппінах до 2012 року буде обладнаний інноваційними і в той же час примітивними світильниками, які працюють без лампочок та електроенергії.

Близько трьох мільйонів філіппінців досі живуть без будь-яких джерел світла. Усередині їхніх халуп темно вночі та вдень. Будівлі не мають не те що електрики - в них немає навіть вікон. Ідея полягає в тому, щоб провести сонячне світло в ці житла за допомогою звичайних пластикових пляшок, вмонтованих у дах.

Як повідомляє Gizmag, конструкція дуже проста. У шматку бляхи робиться отвір діаметром пляшки. У ньому пластикова ємність надійно фіксується мастикою, а потім наповнюється водою з додаванням краплі відбілювача (щоб вода не каламутніла).

Кришка герметизується тією ж мастикою, і бляшанка з пляшкою закривають собою невелику розібрану частину даху. Менше години роботи, і світильник готовий працювати до п'яти років: вода розсіює промені по всьому приміщенню, пляшка світить як лампочка на 50-60 ват.

Соціальний проект Isang Litrong Liwanag ("Літр світла") реалізує на Філіппінах фонд "Мій притулок" (MyShelter Foundation) під керівництвом філантропа Іллака Діаза. У липні організатори рапортували про встановлення 10 тисяч таких світильників, отже, попереду ще дуже багато роботи.

Зараз ви читаєте новину «Для бідних філіппінців встановлюють світильники без лампочок та електроенергії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути