четвер, 01 червня 2017 12:55

Діти з аутизмом часто виростають геніями - науковці

Діти з аутизмом часто виростають геніями - науковці
У деяких аутистів дійсно може проявитися надзвичайний талант у певній галузі: рахунок, пам'ять, рішення головоломок, музика чи малювання, - стверджують експерти Фото: Likar.info

Дослідники з Амстердама виявили зв'язок між інтелектом і аутизмом. Вчені, відкривши 40 нових генів, пов'язаних з людським IQ, виявили, що більшість з них також зустрічаються у людей з розладами аутистичного спектру. Про це повідомляють Gogetnews.info.

Науковці вивчили 78 000 людей європейського походження і дійшли висновку, що більшість з виявлених генів, які відповідають за високий рівень інтелекту, пов'язані зі збільшенням ризику розвитку аутизму. Зв'язок інтелекту з аутизмом виявили не вперше. 2015-го фахівці з Університету Единбурга виявили, що люди, які мали генетичні варіанти, пов'язані з аутизмом, набагато краще проходили тести на інтелект.

"Здібності людей з аутизмом оточені міфами. Так, у деяких з них, дійсно, може проявитися талант у певній галузі: рахунок, пам'ять, рішення головоломок, музика чи малювання. Варто дуже виваженно говорити про геніальність цих дітей. Тому що після таких розповідей та статтей у пресі кожен батько чи мати такої особливої дитини буде думати, що в них росте — геній. Через це не будуть витрачати зусиль на навчання, реабілітацію, виховання та лікування. А навіщо? Адже їхня дитина - майбутній геній. Це неправильно. Приклади видатних особистостей з ознаками аутизму, радше, винятки, ніж правило. Батьки мають розуміти, що для того, щоб дитина могла себе опікувати, навчатись, відвідувати заходи, спілкуватися та інш., потрібно постійно багато працювати разом з дитиною та фахівцями. Спонукати дитину до постійного контакту через різні ігри та речі, що її цікавлять. Усе це — щоденна титанічна праця, яка дає позитивні результати і полегшує адаптацію дітям з аутизмом", - розповіла Gazeta.ua педагог, директор МГО "Дитина з майбутнім" Лариса Рибченко.

Як приклад аутистів, схильних до розвитку особливих здібностей, фахівці наводять дітей із синдромом Аспергера. Цей синдром іноді називають однією з форм високофункціонального аутизму. У багатьох дослідженнях зазначають, що прояви саме високофункціонального аутизму були у таких видатних особистостей як Ейнштейн, Ньютон, Кант, Моцарт. Цей синдром характеризується серйозними труднощами в соціальній взаємодії, а також обмеженим, стереотипним, повторюваним репертуаром поглядів і занять. Водночас це ніяк не шкодить інтелектуальним здібностям. Особи з синдромом Аспергера не схожі на розумово відсталих, вони володіють, як мінімум, нормальним, або високим інтелектом, але нестандартними чи слаборозвиненими соціальними здібностями; часто через це їх емоційний та соціальний розвиток відбуваються пізніше і складніше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як виявити аутизм у дитини

Історія знає імена багатьох геніїв, яким аутизм не завадив зробити безліч важливих відкриттів або написати безсмертні твори літератури, музики, живопису.

Припускають, що на різні форми аутизму страждали такі видатні особистості як: фізик, автор теоріі відносності Альберт Ейнштейн, автор теорії всесвітнього тяжіння Ісак Ньютон, композитор Амадей Моцарт, автор теорії еволюції Чарльз Дарвін.

Серед відомих аутистів-сучасників - Кім Пік. Цей чоловік став прототипом героя відомого фільму "Людина дощу" - визнаний геній із синдромом саванта (окремий випадок аутизму. - Gazeta.ua). В три роки геній міг миттєво витягувати кубічний корінь і перемножувати трицифрові числа з десятковими дробами. У 53 роки він знав напам'ять більше 7 тис. книг.

Українські фахівці стверджують, що кількість дітей з аутизмом за останні роки критично зросла. В Україні за офіційними даними проживають 4,5 тис. "дітей дощу". Та насправді ці цифри значно більші і кількість таких людей може сягати 1% населення України. Найголовніша особливість аутистів в тому, що вони сприймають світ не так, як більшість людей. Наприклад, особлива гіперчутливість до звуків чи світла може викликати у дитини з аутизмом не просто дискомфорт, а неприємні відчуття на фізичному рівні.

Зараз ви читаєте новину «Діти з аутизмом часто виростають геніями - науковці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути