понеділок, 29 травня 2017 14:25

Як виявити аутизм у дитини

Як виявити аутизм у дитини
Дуже часто батьки соромляться своїх дітей-аутистів і зовсім не займаються їхнім навчанням Фото: ditystryi.weebly.com

Українські фахівці стверджують, що кількість дітей з аутизмом за останні роки критично зросла.

Як повідомили Gazeta.ua у всеукраїнському фонді "Дитина з майбутнім", в Україні за офіційними даними проживають 4,5 тис. "дітей дощу". Насправді ці цифри значно більші і кількість таких людей може сягати 1% населення нашої держави. Про дорослих аутистів точної інформації немає через відсутність статистики, труднощі з діагностуванням і решту проблемних моментів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Діти з аутизмом навчаються під час гри - соціальний педагог

"Найголовніша особливість цих дітей полягає в тому, що вони сприймають світ не так, як більшість людей. Наприклад, особлива гіперчутливість до звуків чи світла може викликати у дитини з аутизмом не просто дискомфорт, а неприємні відчуття на фізичному рівні. Батьки помічають аутизм у дітей в різному віці. У віці немовляти, наприклад, якщо дитина тихесенько лежить у ліжечку, не реагуючи на світло, звуки і брязкальця. Серед того, що має також насторожити батьків: дитина перестає реагувати на звернення, мову, говорити, дивитися в очі співрозмовнику. За будь-якого з цих симптомів батьки повинні звернутися до фахівців. Якщо водночас результати обстеження слуху та зору будуть у межах норми, можливо, це перші симптоми аутизму", - розповіла Gazeta.ua педагог, директорка МГО "Дитина з майбутнім" Лариса Рибченко.

Експерт розповідає, що батьки "дітей дощу" часто цураються і соромляться своїх особливих дітей. Замість того, щоб навчати їх.

"Відвідування реабілітаційних центрів, спілкування з батьками таких самих дітей - обов'язкові. Потрібно віднайти метод корекції, який найбільше підійде вашій дитині, і дотримуватися його. Спонукати дитину до постійного контакту через різні ігри та речі, що її цікавлять. Потрібно обов'язково перевірити дитину на можливу наявність супровідних захворювань, які можуть впливати на стан дитини, чи бути причиною таких розладів, як фенілкетонурія, целіакія, галактоземія чи інші порушення обміну речовин", - радить експерт.

У СРСР, як відомо, аутизму не було: діти з аутизмом, які досягли повноліття, просто отримували діагноз "шизофренія".

В Україні досі не існує чітких механізмів діагностування, обліку та допомоги таким людям.

Зараз ви читаєте новину «Як виявити аутизм у дитини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути