пʼятниця, 05 липня 2019 14:43

"Дипломатія безсила проти фінансових інтересів" - Італія хоче скасувати санкції проти РФ

"Дипломатія безсила проти фінансових інтересів" - Італія хоче скасувати санкції проти РФ
Олексій Куроп'ятник: італійський уряд вважає, що війна на Сході України та анексія Криму - це політичні ігри США та Європи з одного боку та Росії з іншого. Фото: Уніан

Прем'єр-міністр Італії Джузеппе Конте після зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним сказав, що Рим готовий працювати на зняття антиросійських санкцій Євросоюзу.

"Росія може зіграти важливу роль у розв'язанні суперечки на сході України. Коли президент Путін, мій друг Володимир, каже, що не все залежить від Росії, він надто скромний. Тож санкції є тимчасовим явищем, а не самоціллю. Італія працює над подоланням цього стану відносин між ЄС і Росією", - заявив він на спільній прес-конференції.

Путін сподівається, що Італія буде боротися за повернення нормальних відносин між Росією та Європою.

Ситуація у світі міняється. Багато європейських політиків не вважають війну на Донбасі боротьбою України за незалежність. Хочуть торгувати з Росією.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua говорить експерт із міжнародних відносин Олексій Куроп'ятник.

Чому італійський уряд підтримує Москву? У чому його особиста зацікавленість?

- При владі в Італії зараз перебуває альянс партій "Північна ліга" і "Рух п'ять зірок". Фактично це союз правих і популістів. Вони вважають, що війна на сході України та анексія Криму - це політичні ігри США та Європи з одного боку та Росії - з іншого. Вірять, що ця війна не має жодного стосунку до захисту суверенітету. Також італійському уряду не подобається, що економічні санкції Євросоюзу обмежують можливість фінансових стосунків із Росією. Рим дуже зацікавлений у такій співпраці. Зараз італійська економіка перебуває у складному становищі через великий державний борг. Саме тому Італія вже неодноразово говорила про зняття антиросійських санкцій. Дуже хочуть знову торгувати з РФ. І вони не єдині у цьому бажанні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зустріч Зеленського і Путіна: якщо підемо на умови Кремля, втратимо незалежність

Які ще країни можуть підтримувати ідею скасування санкцій проти Росії?

- Французька партія євроскептиків "Національний фронт" на чолі з Марін Ле Пен. Вони мають досить потужну підтримку серед французів. Лише кілька відсотків їх відділяє від правлячої партії президента Франції Емманюеля Макрона. "Національний фронт" підозрювали у співпраці з Росією. Мовляв, фінансується на їхні гроші. Ця партія неодноразово говорила про необхідність налагодження стосунків із Москвою.

Опозиційна партія "Альтернатива для Німеччини" виступає проти Європейського Союзу та за відновлення контактів із Росією. У Німеччині мають рейтинг 15 відсотків. Це дуже високий показник.

Тож праві та популістські сили досить популярні у країнах Європи. Маємо розуміти, що вони запросто можуть прийти до влади. Перестати враховувати офіційну позицію Брюсселю, змінити зовнішню політику своєї держави і почати курс на зближення з Кремлем. Треба враховувати ризики, що у Європі існує інше бачення війни в Україні.

Наша дипломатія не може грати суттєвої ролі, коли йдеться про великі фінансові інтереси корпорацій. Уряди країн змушені дослухатись до свого бізнесу. А той зацікавлений у знятті санкцій.

Наскільки реальна перспектива повного скасування антиросійських санкцій?

- Вона велика. Збільшилась після виборів до Європейського парламенту, де консервативні та лівоцентристські партії набрали менше, ніж розраховувати. Багато місць отримати популісти та праві. Бачимо, що у національних урядах і парламенті ЄС є різні думки на ситуацію в Україні та необхідність санкційного тиску проти РФ. Брюссель більше не має змоги безапеляційно усіх тримати у межах спільної точки зору. Ситуація для України погіршується. Реальність світової політики така, що міжнародне право обов'язкове для усіх, крім провідних гравців. У цьому сенсі Росія може не виконувати рішення міжнародних судів, резолюції організацій. Європейський Союзу все одно буде вимушений шукати шляхи налагодження стосунків із нею.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Канада може посилити антиросійські санкції та продаватиме зброю Україні

Офіційний Київ може щось зробити, щоб цього не сталось?

- Наша неприємна реальність полягає у тому, що будемо змушені так само шукати діалог із РФ у позиції слабкого. Велика проблема України полягає тому, що ми брешемо європейським партнерам. Саме тому вони зараз готові відвернутись від нас. Хочемо антиросійських санкцій, проте самі нишком торгуємо з окупованим Донбасом. Колишній голова фіскальної служби Роман Насіров говорив, що контрабанда в Україну з ОРДЛО щомісяця була на суму від 2 до 6 мільярдів гривень. Поводимо себе несправедливо. Європейці теж хочуть підтримувати економічні стосунки з РФ. І готові на зближення з Кремлем, адже розуміють, що ми фактично ведемо подвійну гру. Перебуваємо юридично у стані миру з агресором. 6-й рік не може офіційно задекларувати, що у нас війна. Створюємо викривлену реальність довкола подій на Сході.

Хто з європейських країн може бути нашим союзником і відстоюватиме санкцій проти РФ?

- Раніше до нас прихильно ставилась Польща. Зараз стосунки дещо погіршились. Заспокоюємо себе, що нас підтримують країни Балтії. Але їхня роль на міжнародній арені дуже незначна. Їхня допомога, швидше, виглядає як моральна підтримка. Роблять лише символічні жести, що не мають економічної чи військової потуги. Інші країни, на жаль, не готові на відверту підтримку України. Великі політичні гравці зацікавлені у налагоджені дружби з Росією.

Раніше ЄС продовжив обмеження проти Росії до 31 січня 2020-го. На сьогодні у санкційному списку Євросоюзу 166 осіб і 47 компаній. Серед них заступник голови Ради Федерації РФ Євген Бушмін, депутат Держдуми Леонід Слуцький. Російські компанії "Аерофлот", "Сбербанк", "ВТБ Банк".

Зараз ви читаєте новину «"Дипломатія безсила проти фінансових інтересів" - Італія хоче скасувати санкції проти РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути