четвер, 12 вересня 2024 18:14

Дев'ять місяців очікування: чому довелося ремонтувати метро в Києві

 

12 вересня в Києві нарешті повноцінно запрацювала "синя" гілка метрополітену. Міський голова Віталій Кличко розповів про успіх: ремонт обійшовся дешевше, ніж очікувалося. Проте, як звернуло увагу видання KyivTime, це все одно значні кошти для столичного бюджету, а версії щодо причин аварії відрізняються.

Рух поїздів між станціями "Либідська" й "Деміївська" зупинили з 8 грудня 2023 року. Таке рішення ухвалили, оскільки колії в тунелі були значно підтоплені.

Відповідно, було закрито ще кілька станцій: "Теремки", "Іподром", "Виставковий центр", "Васильківська" й "Голосіївська". Як показує карта метро Києва, це третина всієї "синьої" гілки. Лише 13 грудня 2023 року там запустили човниковий рух поїздів.

Також курсували додаткові автобуси й тролейбуси, але вони не змогли замінити метро. Про це свідчили величезні черги людей біля "Либідської", яка тимчасово стала кінцевою станцією "підземки".

У Київській міській держадміністрації повідомляли, що ремонт метро триватиме орієнтовно шість місяців. Втім, у лютому 2024 року Кличко "посунув" ці терміни, заявивши, що поїзди знову почнуть курсувати до кінця літа. При цьому він сказав, що тріщини в тунелі виникли через помилки при ухваленні проєктних рішень та проведенні будівельних робіт.

Загалом у цій ситуації київська влада вирішила звинувачувати попередників ("Деміївська" була відкрита у 2010 році, коли міським головою був Леонід Черновецький). Тим часом у мережі почали жартувати, що Кличко лише закриває станції метро.

Вже у липні заяви про неякісне будівництво спростувала Київська міська прокуратура. Експертиза в рамках досудового розслідування встановила, що причиною руйнування тунелю стала його неналежна експлуатація.

Врешті правоохоронці повідомили про підозри двом посадовцям КП "Київський метрополітен". Їх звинувачують у службовій недбалості. Збитки оцінили у 164,4 млн грн, але йдеться лише про:

• кошти, які метро недоотримало через закриття станцій;

• витрати на "дублюючі" автобусні та тролейбусні маршрути.

Напередодні запуску метро, 11 вересня, Кличко повідомив, що ремонт коштував 383 млн грн, і це на 62 млн грн менше за початкову вартість.

У квітні ремонт оцінювався у близько 393 млн грн. І тоді Олександр Тимченко, голова тимчасової комісії Київради з питань метрополітену, зауважував, що це майже половина резервного фонду Києва.

Зараз ви читаєте новину «Дев'ять місяців очікування: чому довелося ремонтувати метро в Києві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути