пʼятниця, 21 вересня 2012 21:39

Діти-аутисти бояться малювати людей - у Києві відкрилася виставка дитячих малюнків
25

Фото: Фото: Світлана Корженко

Цього тижня в музеї столичної психіатричної лікарні ім. Павлова відкрилася виставка малюнків людей з обмеженими можливостями.

Вперше виставили на огляд 20 робіт дітей-аутистів віком від 2 до 6 років.

"Ці картини діти малювати листочками, крупами, нитками, руками і навіть ногами. Використання цих матеріалів у малюванні дають лікувальний ефект. Взаємодія тіла з якимось із цих матеріалів допомагає відпустити злість, агресію і страх", - розповіла кореспонденту Gazeta.ua арт-терапевт дитячого садка "Дитина з майбутнім" Анна Возненко.

На виставці майже всі роботи яскравих кольорів. На одному з малюнків зображена дівчинка, яка годує травою козу, на іншому - рибка з великими губами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кожна четверта дитина в Україні має психічні розлади

"На цих малюнках немає агресії і страхів. Страхи діти малюють коричневими, чорними фарбами. Зображають їх у вигляді незрозумілих фігур, великих плям. У наш садок ходить дівчинка, яка постійно боялася темряви. На заняттях постійно пропонувала їй малювати свій страх. Вона зображала темряву у вигляді величезного чорного кола з великими коричневими очима. Однакові малюнки малювала більше двох місяців. А тоді її батьки мені сказали: "Наша донька більше темряви не боїться. Спокійно може заходити в темний під'їзд і виходити ввечері на вулицю", - поділилася Анна.

Вона також розповіла, що діти-аутисти бояться малювати людей.

"Якось на уроці запропонувала дітям через скло обмалювати фотографії людей. Усі діти обведений контур повністю замалювали темними плямами. Це означає, що контактувати з зовнішнім світом дитина не хоче. Діти-аутисти нездатні нормально налагоджувати відносини з іншими людьми, але вони виглядають цілком щасливими, коли лишаються самі. Якщо з такою дитиною не працювати з малечку, вона виросте замкненою, боятиметься дивитися в очі навіть власній матері", - зауважила арт-терапевт.

Зараз ви читаєте новину «Діти-аутисти бояться малювати людей - у Києві відкрилася виставка дитячих малюнків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути