Ексклюзиви
пʼятниця, 19 травня 2017 00:21

Дерев'яні сумки і шуби з вовни в столицю їдуть з Карпат
9

Дерев'яні сумки з Карпат продає бренд "Зерно"
Фото: Сергій Старостенко
Дерев'яні сумки з Карпат продає бренд "Зерно"
Дерев'яні сумки з Карпат продає бренд "Зерно"
Дерев'яні сумки з Карпат продає бренд "Зерно"
Дерев'яні сумки з Карпат продає бренд "Зерно"

"Маленька жіноча торбинка ніколи не практична. Практична - це та, в яку вміщається півхати. Наші дерев'яні сумки служать для краси. В них можна покласти гаманець і телефон. Вони легкі, тому на плече не тиснуть", - розповідає дизайнер 45-річна Христина Патик з Києва. Минулого року під її брендом "Зерно" почали виготовляти дерев'яні сумки у національному українському стилі.

Христина Патик народилася у Львові у родині народних музикантів. Відтоді захоплюється етнічними мотивами у мистецтві. 4 роки тому заснувала бренд "Зерно".

"Проект народився з багатьох причин. Мій чоловік вже давно казав про те, що я повинна працювати з українськими орнаментами. Також пішла хвиля національного піднесення. Дуже люблю автентичний одяг. В мене є навіть невеличка приватна колекція. Тож я повитягувала усі свої сорочки, які стали джерелом натхнення, і почала робити колекції", - каже дизайнер в одному з інтерв'ю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українка стала успішним дизайнером після переїзду на Балі

"Восени я поїхала в експедицію в Карпати. Познайомилася там з багатьма місцевими майстрами-теслями. Бачила у них різноманітні дерев'яні скрині, тарілки, шкатулки, хрести. Зацікавили традиційні фляги з дерева для води. Серед всього цього мені запропонували подивитися на дерев'яні торбинки. Відтоді почала у них замовляти незвичні аксесуари".

Автор: Сергій Старостенко
  Дерев'яні сумки з Карпат продає бренд "Зерно"
Дерев'яні сумки з Карпат продає бренд "Зерно"

Сьогодні під брендом "Зерно" виготовляють одяг, аксесуари і керамічний посуд у народному стилі.

"Карпатські майстри самі комбінують орнаменти для торбинок. Однак всі вони взяті з народної традиції. Якщо копнути глибше, то видно, що в культурах різних народів є подібні символи. Це солярні знаки, зображення птахів, риб, рослин. Майстри лише їх поєднують на власний розсуд.

Так як це Гуцульщина, майстри використовують переважно графічні орнаменти. Вони притаманні цій території з давніх-давен. До прикладу, на східній Україні переважають рослинні орнаменти. На Заході ж частіше зустрічаються геометричні фігури. Це можуть бути восьмикутні зірки, кола, ромби, сварги".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День вишиванки: цікаві факти про вишиванку

Основний матеріал - деревина фруктових порід. Наприклад, груша має хорошу стійкість, не розстріскується. Часто використовується для виготовлення сувенірів. Дерев'яна сумка може служити вічно. Тому її можна передавати дітям через покоління.

"Сама різьба може зайняти тиждень. Залежить від складності орнаменту. Малюнки на замовлення не робимо, було б надто дорого. Можна лише вибирати кольори візерунка. Шкіра може бути синьою, чорною або коричневою. Також можна вибрати світле чи темне дерево", - пояснює Христина.

Ціна залежить від складності орнаменту, нанесеного на дерево. Коливається від 1,5 до 2 тисяч гривень.

Автор: Сергій Старостенко
  Коцованя з овечої шерсті від бренду "Зерно"
Коцованя з овечої шерсті від бренду "Зерно"
Зараз ви читаєте новину «Дерев'яні сумки і шуби з вовни в столицю їдуть з Карпат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути