четвер, 18 травня 2017 12:33

День вишиванки: цікаві факти про вишиванку
6

Сьогодні в Україні День вишиванки. Його традиційно святкують у третій четвер травня.

Вперше День вишиванки відзначали 2006-го. Того року у вишиванки вдяглися студенти та викладачі Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича. Тепер це свято поширене у 60 країнах світу. Хоча в Україні його досі не затвердили офіційно.

Gazeta.ua знайшла цікаві факти про вишиванку:

1. В Україні відомо близько сотні вишивальних технік. Серед найвідоміших - гладь, хрестик, низь, мереження, бігунець і плетіння. Найпопулярніша техніка - вишивка хрестиком.

2. Найрозповсюдженіша вишиванка білого кольору.

3. Перші вишиванки мали релігійний зміст. Люди вірили, що вишивка слугувала оберегом від нечистої сили. Саме тому дітям під час народження дарували вишитий одяг. Сорочки оздоблювали візерунками на рукавах, комірі та подолі. Біля цих частин тіло було відкрите.

Автор: 0352.ua
 

4. У давнину кожна вишиванка має своє призначення. Білу одягали лише жінки. Вишиванку чорного кольору носили чоловіки та хлопці. Сині вишиті сорочки одягали жінки, які більше не планували народжувати, та маленькі дівчата.

5. У давнину сорочки вишивали лише жінки. Адже жіноча енергія несла сильний емоційний заряд і любов. Кожна дівчина повинна була вишити своєму нареченому вишиванку до весілля. Під час вишивання дівчата говорили: "Якою білою є сорочка на тілі, таким щоб і чоловік до жінки був".

6. Чумаки довіряли прання своєї сорочки єдиній дівчині. Цим чоловіки підтверджували вірність своїй обраниці.

Автор: art.lib.kherson.ua
 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День вишиванки у Раді: нардепи-жінки вразили красою вбрання

7. По вишитій сорочці жінки перевіряли вірність чоловіків. Вважали, якщо втратить білизну після чергового прання, коханий "скочив у гречку".

8. Унікальні вишиванки - борщівські. Рукави сорочки декорують дуже щільною вишивкою чорними нитками. Назва походить від регіону виникнення - Борщівського району на Тернопільщині.

Автор: Фолк Мода
 

9. Андрій Шевченко - перший телеведучий, який одягнув у ефір вишиванку. 21 листопада 2004-го він відкрив телемарафон "Ніч виборів" на "5 каналі".

10. Першим святкову вишиванку з буденним одягом поєднав Іван Франко. Він носив її під піджак. У такому вигляді письменника можна побачити на купюрі у 20 грн.

Автор: Фолк Мода
 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Модно і патріотично: як авто тюнінгують у вишиванку

Зараз ви читаєте новину «День вишиванки: цікаві факти про вишиванку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути