Ексклюзиви
середа, 07 грудня 2022 08:22

День великомучениці Катерини: звичаї, ворожіння та заборони

День великомучениці Катерини: звичаї, ворожіння та заборони
День великомучениці Катерини церква відзначає 7 грудня. Фото: freeimages.com/josemdelaa

Церква 7 грудня вшановує великомученицю Катерину. Це ‒ християнська свята, донька правителя Александрії.

304 року, коли дівчині було 17 років, вона прийняла християнську віру, і відтоді проповідувала, пише Gazeta.ua.

Але, за наказом імператора Максиміана, який переслідував християн, її замучили за віру. Її довго били, тіло Катерини стало суцільною раною. А потім кинули до в'язниці й тримали там без їжі та води. Переказують, що після цього тіло Катерини вирішили пошматувати колесами з гострими зубцями.

Але ангел зійшов з неба і зробив так, що великомучениця лишилась цілою і неушкодженою, а колеса розлетілись на друзки. Тоді кати мечем відрубали їй голову.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Цікаві факти про українську хустку. Як носити жіночий оберіг - колоритні фото

Святу Катерину вважають покровителькою вчителів, науковців та всіх освічених людей. А ще великомучениця Катерина вважається покровителькою шлюбу і щасливого сімейного життя. Їй моляться про хорошого нареченого, міцний шлюб і легкі пологи.

В Україні здавна був звичай ворожити на саме свято та в переддень Катерини. Ще звечора дівчата крали в чужому садку гілочку вишні і ставили її у воду. Якщо вона до Різдва розквітне, то того ж року дівчина вийде заміж.

7 грудня дівчата брали стільки гіллячок, скільки членів сім'ї. Казали, що скільки гілочок не розвивалося, стільки людей помре в родині. Дівчата також насипали в миску каші і йшли гуртом на двір кликати судженого на вечерю. По воротах били макогонами і приказували "Іди, іди, суджений, кашу їсти!"

Хоча святу Катерину й називають покровителькою шлюбу, для весілля або вінчання цей день вважають невдалим. Закоханим також у це свято не можна сваритися. На Катерини не можна займатися рукоділлям, шити, в'язати і вишивати. Заборонено цього дня також щось лагодити і займатися ремонтом.

У перший місяць зими розпочинається великий цикл новорічних свят. Але багатий грудень і на інші важливі дати в церковному календарі. Найголовнішими християнськими святами останнього місяця зими вважають: Введення в храм Пресвятої Богородиці (4 грудня), День пам'яті святої Варвари (17 грудня), День святого Миколая Чудотворця (19 грудня).

Православна церква України роз'яснила вірянам, що дати відзначення усіх зимових свят цьоріч залишаються тими ж, що і минулого року. Свято Миколая відзначатимуть 19 грудня. Про це ПЦУ написала у Facebook.

Зараз ви читаєте новину «День великомучениці Катерини: звичаї, ворожіння та заборони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути