Ексклюзиви
четвер, 29 липня 2021 17:09

Що не так із соцопитуванням про "один народ" з росіянами: пояснює експерт

Що не так із соцопитуванням про "один народ" з росіянами: пояснює експерт
Євген Головаха: "Ми маємо не жахатись через те, що є 40%, які погодилися з Путіним, а радіти, що є 55%, які чітко з ним не погоджуються". Фото: Сергій Старостенко

В соціологічному опитуванні, чи "росіяни та українці – один народ, який належить до одного історичного і духовного простору", некоректно сформулювали питання.
Проте це дослідження засвідчило, що більшість українців вважають свою країну спадкоємицею Русі та не поділяють путінських ідей.

Про це Gazeta.ua розповів доктор філософських наук, соціолог Євген Головаха.

"Це питання (стосовно підтримки слів Путіна про "один народ". - Gazeta.ua) було комбінативне і складне для респондентів, - каже він. - Краще було б зробити два запитання: окремо щодо історичного простору й окремо щодо "єдиного народу". Тоді б ми мали інші результати: більше б голосувало за простір і менше за "народ".

Утім, це не принципово, вважає соціолог. Головне, що абсолютна більшість, 55% опитаних, висловилися проти тези Путіна.

"А той факт, що існує доволі велика кількість людей, які стверджують, що в нас багато спільного з росіянами, і недооцінюють загрозу для державності від цього "спільного" - це реальна проблема, яку слід усвідомити всім нам. Треба розумно, виважено вести пропагандистську роботу, роз'яснювати людям, що Путін і вся російська верхівка розуміють під гаслами "єдиного народу" і "культурного простору", - зазначає він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Без вшанування князя Володимира Росія втратить витоки державності

Власне, те, що люди погоджуються з твердженням Путіна, не означає, що вони поділяють його погляди, каже соціолог. Попри все, 70% українців вважають Росію ворогом.

Науковий директор Фонду "Демократичні ініціативи" Олексій Гарань висловив думку, що питання треба було ставити руба: чи погоджуються українці з тезою про "один народ". Тоді цифри були б інші. Євген Головаха підтримує це формулювання:

"Мабуть, саме так і треба було ставити питання. Щоб ми вже точно знали, хто погоджується з Путіним, а хто ні. А так питання занадто складне".

Українці мають довгу історичну пам'ять, стверджує соціолог. Згідно з тими ж опитуваннями 75% вважають Україну спадкоємицею Київської Русі. Росію – 8%.

"Українці молодці. Саме так - Русь пішла з Києва, тому Україна і є спадкоємицею Русі. Загалом отримали нормальний результат, який свідчить, що абсолютна більшість українців навіть у такому складному формулюванні висловилися проти путінських тез. Ми маємо не жахатись через те, що є 40 відсотків, які погодилися з Путіним, а радіти, що є 55 відсотків, які чітко з ним не погоджуються. Це переважна більшість. Є реальні підстави для оптимізму", - підсумовує Євген Головаха.

За результатами опитувань, проведеними соціологічною групою "Рейтинг" 23-25 липня цього року. 75% опитаних назвали Україну спадкоємицею Київської Русі. 8% - Росію, 9% - жодну з обох країн.

Також більшість опитаних - 55% - не погодилися із нещодавньою заявою російського лідера Володимира Путіна, який стверджував, що "росіяни та українці – один народ, який належить до одного історичного і духовного простору". З путінським твердженням погодилися 41% опитаних.

Зараз ви читаєте новину «Що не так із соцопитуванням про "один народ" з росіянами: пояснює експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути