Ексклюзиви
вівторок, 20 лютого 2018 08:20

Що робити з Укроборонпромом?
11

12 лютого президент Петро Порошенко звільнив гендиректора державного концерну "Укроборонпром" Романа Романова. Він очолював структуру з 2014 року.

За годину до підписання указу глави держави Романов на офіційному сайті концерну нагадав, що заяву на звільнення написав майже рік тому.

Автор: 5.ua
   Роман Романов очолював державний концерн «Укроборонпром» з 2014 року
Роман Романов очолював державний концерн «Укроборонпром» з 2014 року

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман закликав Романа Романова подати у відставку через невиплату зарплат на деяких підприємствах концерну, зокрема на Миколаївському судноремонтному заводі. У відповідь той заявив, що неодноразово звертався до Кабміну з пропозиціями щодо вирішення проблем цього держпідприємства. Романов відмовився йти у відставку, заперечуючи свою провину щодо боргів.

У заяві на офіційному сайті концерну 12 лютого Романов написав:

"Ми перемогли. Ми – це 80 тисяч працівників Укроборонпрому, які перетворили найбільше об'єднання оборонної промисловості України в ефективний механізм, який у найстрашніші часи дав нашим захисникам зброю, яка допомогла їм врятувати країну".

Автор: Андрій Кравченко
   Виробничий цех державного підприємства «Завод ім. Малишева»
Виробничий цех державного підприємства «Завод ім. Малишева»

До свого активу глава Укроборонпрому відніс запуск 3,5 року тому "вже майже мертвих оборонних підприємств", передачу армії та силовикам понад 16 тис. одиниць озброєння та військової техніки. А також "повне розірвання зв'язків з військово-промисловим комплексом Росії", запуск "на повну потужність програми імпортозаміщення, з майже 500 приватними підприємствами по всій Україні, які замінили комплектуючі з РФ".

Нагадав Романов і про випробування нових зразків зброї, створеної з використанням стандартів НАТО – від бронемашин до безпілотників і "Ракетний щит" з високоточними далекобійними ракетами.

Хто такий Роман Романов

45-річний Роман Романов призначений на посаду гендиректора Укроборонпрому 4 липня 2014 року. За освітою вчитель фізики та інформатики. Починав із продажу автомобілів у Херсонській області. На початку 2000-х став власником автокомпанії, яка переросла у холдинг з продажу та обслуговування автомобілів понад 10 марок. Пізніше заснував будівельну компанію. Був у партіях "Наша Україна", "Фронт змін", на виборах президента 2014 року керував виборчим штабом Петра Порошенка у Херсонській області.

Романов очолив Укроборонпром у непростий час. 2014-го корпорація об'єднувала понад 130 підприємств оборонно-промислового комплексу. Багато з них були збитковими. На середину 2014 року функціонували 96 підприємств концерну: 23 на території окупованого Криму та в зоні проведення АТО, а 15 були банкрутами.

Автор: Андрій Кравченко
  Українська військова техніка на параді у Києві, день Незалежності, 24 серпня 2016 року
Українська військова техніка на параді у Києві, день Незалежності, 24 серпня 2016 року

Проведені зміни дозволили концерну стати прибутковим. У рейтингу виробників озброєння за 2017 рік видання Defense News Укроборонпром посів 62 місце. 2015-го він перебував на 92-му місці.

У звіті Стокгольмського інституту проблем миру (SIPRI), оприлюдненому у грудні 2017-го, вказується на те, що у рейтингу найбільших компаній, які виробляють озброєння, Укроборонпром за підсумками 2016 року посів 77-ме місце. Роком раніше, 2015-го, українське підприємство було на 84-му місці. Продажі концерну за 2016 рік, згідно з даними дослідження, становили $1,06 млрд.

За останні роки Укроборонпром в рази збільшив виробництво техніки та почав системно надавати ЗСУ нові зразки озброєння. 2017 року передав силовим відомствам 3 673 одиниці зброї та техніки, з них 2 053 – нової та модернізованої.

Автор: president.gov.ua
  Президент Петро Порошенко на передачі війську зброї від Укроборонпрому
Президент Петро Порошенко на передачі війську зброї від Укроборонпрому

Наступного дня після указу про звільнення Романова Наглядова рада Укроборонпрому повідомила, що завершує підбір кандидатур для призначення нового генерального директора. Подякувавши Романову, "який залишає посаду", голова Наглядової ради Михайло Згуровський заявив:

"Йому довелося попрацювати в найтяжчі для країни роки. За цей час у вітчизняному оборонному секторі відбулися разючі трансформації. Українська оборонна промисловість 2014-го і зараз – це небо і земля".

Що не так?

Ніхто не пояснив, чому ж має піти з посади успішний, як виходить із наведених заяв, керівник Укроборонпрому.

За результатами державних фінансових аудитів та ревізії діяльності підприємств Укроборонпрому протягом 2014 - 2016 років були виявлені факти фінансових порушень та неефективного управління ресурсами на 557,8 млн грн. Насамперед, маніпуляції з фінансовими результатами роботи підприємств, щоб мінімізувати сплату податків та відрахувань до бюджету.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерт пояснив, коли візьмуть на озброєння нові українські ракети

Як зазначала Державна аудиторська служба, були випадки реалізації продукції за цінами, нижчими від собівартості, не виконувалися договірні зобов'язання, що призводило до боргів та штрафів. Найбільші порушення виявлені у компанії "Укрспецекспорт" та на її дочірніх підприємствах: "Промоборонекспорт", "Укрінмаш", "Таско-експорт", "Прогрес", "Спецтехноекспорт", "Укроборонсервіс". ДАС також встановила порушення, які призвели до втрати активів та неефективних витрат на суму понад 685 млн грн.

На негаразди в концерні вказують і часті зміни керівників підприємств, відкриття проти них кримінальних справ. Показовим було і звільнення президентом кількох десятків директорів військових заводів. У липні 2017 року Петро Порошенко повідомив, що за результатами перевірок служби внутрішньої безпеки Укроборонпрому було відсторонено 25 керівників держпідприємств, порушена 41 кримінальна справа.

Підприємства державного сектора за нинішніх умов управління не здатні забезпечити навіть ту частину переозброєння, яку опанували у вигляді розробок та прийнятих на озброєння зразків зброї та військової техніки, вважає директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак. Він говорить, що для зниження корупції і налагодження системного переозброєння ЗСУ необхідний комплекс реанімаційних заходів для ОПК. У першу чергу – створити центральний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом для формування та реалізації воєнно-технічної політики. Нова структура має напряму підпорядковуватися першому віце-прем'єр-міністру України. Також слід створити контролюючий підрозділ в адміністрації президента.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Укроборонпромі з'явився американський контролер

"У такий спосіб можна посилити відповідальність керівників підприємств за зриви серійних поставок озброєнь і військової техніки", - каже Бадрак. І додає: слід ліквідувати невластиві функції Укроборонпрому, який поєднує роль міністерства та господарської структури.

"Укроборонпром має залишити господарську діяльність, а з часом, коли урядовий орган візьме на себе координацію роботи підприємств, – має бути ліквідований", - переконаний керівник аналітичного центру.

Автор: Андрій Кравченко
  Перший зразок танка «Оплот» на Міжнародній виставці озброєнь IDEX-2011 в Абу-Дабі, Об'єднані Арабські Емірати
Перший зразок танка «Оплот» на Міжнародній виставці озброєнь IDEX-2011 в Абу-Дабі, Об'єднані Арабські Емірати

Таку оцінку підтримує і військовий експерт Олег Жданов:

"Новий керівник не зможе змінити ситуацію. Тому що змін потребує вся система. Укроборонпром – це мертвонароджений державний монстр, який 3,5 року не може почати розвиватися і давати прибуток. Поки що це – паразит на тілі держави. Якщо система побудована так, що там відмиваються державні гроші, а ми постійно чуємо про корупційні скандали навколо Укроборонпрому, то новий керівник нічого не змінить", - каже Жданов.

Різку заяву зробив і колишній заступник міністра оборони США з питань Росії та України Майкл Карпентер на міжнародному Безпековому форумі у Львові в грудні 2017 року.

"Україна, безумовно, впроваджує реформи. Але треба говорити відверто. Це не буде мати значення, якщо Україна не вилікує ракову пухлину корупції. В першу чергу у сфері оборони. Країна має ліквідувати корупційний Укроборонпром та створити замість нього прозору структуру", - заявив американський експерт.

Що робити?

З висновками військових аналітиків погоджуються і керівники оборонних підприємств, з якими спілкувався після відставки Романова автор статті.

Вони констатують, що Укроборонпром є штучною структурою. Створення концерну було ініційоване за часів президентства Віктора Януковича колишнім міністром оборони України, ставлеником Кремля Дмитром Саламатіним (як стверджують джерела – генералом ФСБ РФ і Героєм Росії. - gazeta.ua).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Укроборонпром" продав озброєння на рекордну суму

"Це структура для відмивання грошей. Бездіяльність концерну та його неспроможність керувати набридла всім", - заявив один із керівників оборонного підприємства, яке входить до Укроборонпрому. На його думку, в Україні має бути створене міністерство оборонної промисловості, якому будуть підпорядковані оборонні підприємства.

Поки що увага зосереджена на пошуках нового керівника Укроборонпрому. Події після відставки Романова свідчать, що справа не обійдеться без колізій.

16 лютого Незалежний антикорупційний комітет з питань оборони (НАКО) закликав уряд визначити критерії та порядок відбору керівника ДК "Укроборонпром", а також провести відкрите обговорення кандидатур. За статутом концерну, гендиректора призначає президент України за поданням прем'єр-міністра, а не Наглядова рада Укроборонпрому.

"Викликає подив те, що підбір кандидатів завершується уже на наступний день після звільнення Романа Романова і цей підбір відбувся у такий непрозорий спосіб", – йдеться у заяві.

Модернізований Україною радянський танк Т-72 на Міжнародній виставці озброєнь IDEX-2011 в Абу-Дабі, Об'єднані Арабські Емірати
Фото: Андрій Кравченко
 Виробничий цех державного підприємства «Завод ім. Малишева»
Бронетранспортер БТР-4 у виробничому цеху Харківського КБ ім. Морозова
Перший зразок танка «Оплот» на Міжнародній виставці озброєнь IDEX-2011 в Абу-Дабі, Об'єднані Арабські Емірати
Покупці зброї оглядають бронетехніку в експозиції України на Міжнародній виставці озброєнь IDEX-2011 в Абу-Дабі, Об'єднані Арабські Емірати

Укроборонпром об'єднує більше 100 підприємств у 5 основних галузях оборонної промисловості. Має понад 10 конструкторських бюро. У концерні працює близько 80 тис. співробітників. Генпрокуратура України в листопаді торік підозрювала Укроборонпром у виведенні 200 млн грн бюджетних коштів через фіктивну структуру. Міністр оборони України Степан Полторак в інтерв'ю "Голосу Америки" в лютому 2018 року заявив, що він проти розформування Укроборонпрому. "За всю історію України ми знищили стільки, що настав час будувати".

Зараз ви читаєте новину «Що робити з Укроборонпромом?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути