понеділок, 24 травня 2010 10:58

Чорнобильським територіям дали шанс заробити грошей

Чорнобильським територіям дали шанс заробити грошей

Для Чорнобильської зони та територій у безпосередній близькості до зони відчуження ЄС розробив програму економічного розвитку.

З усіх можливих галузей господарства, які можна розвивати в регіоні, зупинились на трьох – вирощуванні рапсу-ріпаку, виробництві цегли та спалюванні сухого лісу, повідомив Gazeta.ua один із групи експертів, які працювали над проектом Дмитро Ємельяненко.

"Проект був розрахований не на саму зону відчуження, а на Іванківський район, в безпосередній близькості до неї. Робота по напрямкам робилася більше року. Спочатку був повний список того, що може робитися – більше 50-и напрямків. Потім було 27 відібрано, з них керівний комітет обрав десять. Вже після цього обрали тільки три напрямки. Тільки один з них стосується саме зони відчуження", - відзначив один з групи експертів Дмитро Ємельяненко.

Рішення було колегіальним та базувалося на попередніх оцінках експертів.

"Ми зупинилися тільки на тих напрямках, які можна продовжувати розвивати в регіоні. Адже існують законодавчі та екологічні перешкоди, санітарні рішення. Відповідно щодо обраних сфер діяльності ми вели переговори з банками, компаніями – партнерами, міжнародними фінансовими компаніями".

"Ми починали з широкого спектру того, що може робитись в с/г. Це традиційні культури, виробництво молока, тваринництво, тепличне господарство. Можливо, вони будуть використовуватись, але не зараз."

Декілька з них вже погодилися на участь в програмі, запевнив експерт.

"Є організації, які будуть фінансувати ці напрямки. Щоб було фактичне фінансування, потрібен партнер. По ріпаку є конкретна вітчизняна організація, є також банк, який зголосився співпрацювати".

Рапс (ріпак) для вирощування обрали через те, що він добре підходить для місцевої специфіки грунтів.

"Виробництво будь-яких матеріалів підлягає контролю. Ріпак дуже добре реагує на радіологічний стан та на забруднення. Це було критерієм, чому його обрали. Тут не чорноземи, а глина та піщаники. Він добре себе тут почуває".

Виробництво цегли в зоні можна відновлювати на старих потужностях.

"За Радянського Союзу тут працювало декілька підприємств будівельних матеріалів. Вони припинили виробництво десь у середині 90-х. Стали неконкурентоспроможні. Але поклади є. Місце розташування теж відповідне – 70-80 км від Києва", - відзначив Ємельяненко.

У зоні відчуження буде дуже специфічний проект – спалювання сухого лісу.

"Існує проблема сухого лісу. Фактично 60% зони покрито лісами. З ним щось треба робити. Там є підприємства, які займаються цими питаннями. Але проблема утилізації існує. Робота щодо можливого проекту – зробити радіологічну, екологічну оцінку, яким чином можна спалювати чи не спалювати деревину. Ці дії будуть тестуватися на рівень викидів", - наголосив експерт.

Зараз ви читаєте новину «Чорнобильським територіям дали шанс заробити грошей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути