пʼятниця, 21 травня 2010 12:18

У Європі хочуть, щоб Україна виробляла цеглу у Чорнобилі

У Європі хочуть, щоб Україна виробляла цеглу у Чорнобилі

Євросоюз розробив соціально-економічну стратегію розвитку Чорнобильського регіону і зони відчуження. У документі зроблений акцент на бізнес-потенціалі забруднених територій.

Нині в ЄС шукають інвесторів для Чорнобиля. Уперше міжнародна експертна комісія з Євросоюзу надала оцінку соціально-економічного потенціалу Чорнобильського регіону, адже досі ці території розглядалися лише з точки зору безпеки.

За півтора роки з 27 запропонованих бізнес-проектів, серед яких, наприклад, було встановлення вітряків і сонячних батарей, вирощування продуктів харчування та інші, експерти відібрали три пріоритетні бізнес-ідеї. А саме: виробництво цегли, вирощування рапсу, і переробка сухої деревини. Останній проект здійснюватиметься в зоні відчуження, інші два - в Іванківському районі Київської області, що недалеко від Чорнобильської зони.

Міжнародні фахівці розрахували усі ризики і рентабельність проектів, а місцевій райдержадміністрації залишилося лише знайти інвесторів.

Утім, схоже, що це буде найскладнішим, констатує заступник голови райдержадміністрації Іванківського району В'ячеслав Сивачук.

За його словами, щоб в їх регіоні почати бізнес на окремих землях другого рівня забруднення, потрібний спеціальний дозвіл Кабміну і численних контролюючих органів, що відлякує потенційних інвесторів.

Німецька хвиля
Зараз ви читаєте новину «У Європі хочуть, щоб Україна виробляла цеглу у Чорнобилі ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути