Ексклюзиви
понеділок, 29 січня 2024 05:50

Чому цього дня не можна сваритися подружжю: головні заборони та прикмети

Чому цього дня не можна сваритися подружжю: головні заборони та прикмети
У Лаврентіїв день подружжю категорично не можна сваритися Фото: pinterest

29 січня вшановують святого Лаврентія. Лаврентій Печерський був православним святим і подвижником, який жив у 13 столітті.

Він служив чернечим затвірником у Києво-Печерському монастирі і віддав своє життя молитві, посту і самітності.

Також в цей день відзначають перенесення мощей Ігнатія Богоносця.

Перенесення мощей Ігнатія Богоносця — це християнське свято присвячене перенесенню чесних мощей святого Ігнатія Богоносця, єпископа Антіохії і мученика, з Рима до Антіохії.

Святий Ігнатій Богоносець був учнем апостола Івана Богослова і служив єпископом Антіохії протягом 40 років. За правління імператора Траяна він був заарештований і відправлений до Рима, де його кинули на розтерзання звірам у Колізеї. Під час своєї подорожі він написав сім листів до різних церков, які є важливими джерелами ранньохристиянської теології.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Великий піст-2024: коли розпочинається, що треба знати і як харчуватися в цей особливий період

Після його мученицької смерті 107 року, вірні позбирали його кості і поховали їх у Римі. Згодом їх перенесли до Антіохії, де їх поховали у храмі на дафнійському передмісті. 450 року святі мощі перенесли до нової церкви, збудованої на місці зруйнованої поганської богині Фортуни. Мощі святого Ігнатія прославилися численними чудами. У середині VII століття їх знову перенесли до Рима в церкву святого Папи Климента.

Прикмети

З труби піднімається сильний дим — весна прийде рано.

Холодна погода — в серпні буде спекотно.

Вітряно — літо буде негожим та дощовим.

Що сьогодні не можна робити

Подружжю заборонено сваритися між собою. Здавна існувало повір'я, якщо чоловік і жінка ляжуть спати в сварці, то конфлікт затягнеться на довгі роки. Також не можна залишати дитячі прохання без уваги. Вважається, що святий Лаврентій вступиться за чисту душу.

Що можна робити сьогодні

Для захисту від нечисті цього дня обов'язково варили кашу, яку їли всією сім'єю. Також біля будинків вивішували висушений чорнополох. Вірили, що ця рослина допоможе захистити оселю від відьом.

Щороку віряни дотримуються постів, щоб підготуватись до великих церковних свят. Gazeta.ua розкаже, які пости чекають українців, їхні періоди і що можна вживати у такі дні. Але не забувайте вільний свій час присвячувати молитвам.

Великий піст: 18 березня – 4 травня. Це найдовший піст у церковному календарі, який передує Великодню. Загалом він займає 48 днів і завжди починається в понеділок за сім тижнів до Воскресіння Господнього та завершується в суботу.
Зараз ви читаєте новину «Чому цього дня не можна сваритися подружжю: головні заборони та прикмети». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути