Ексклюзиви
понеділок, 16 вересня 2019 20:23

Чого чекати від Європейського суду щодо порушення прав людини у Криму

Чого чекати від Європейського суду щодо порушення прав людини у Криму
Володимир Огризко: Росію визнають винною у порушенні прав людини у Криму. Але ситуація на півострові після цього не покращиться. Фото: ДТ

Україна у рамках свого позову до Європейського суду стосовно порушення прав людей у Криму надала багато матеріалів, які зможуть посилити нашу позицію. Станом на зараз ми зробили максимум.

Про це в коментарі для Gazeta.ua говорить дипломат Володимир Огризко.

"Є усі шанси, що Європейський суд стане на сторону України. Але не варто багато очікувати від цього рішення. Росію визнають винною у порушенні прав людини у Криму. Таку її діяльність засудить міжнародне співтовариство. Але ситуація на півострові після цього не покращиться.
У Росії прийняте законодавство, де прописано, що будь-яке рішення міжнародної організації чи суду не може бути одразу ратифіковане в РФ. Має спочатку пройти експертизу. Скоріш за все вона не визнає рішення Суду з прав людини і воно не матиме сили на території Російської Федерації. Якби це була цивілізована країна, яка поважає міжнародне право, рішення суду мало б практичне значення. Проте сучасна Росія такою не є", - пояснює експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Будь-яке рішення має містити повернення Криму - Україна виключила компроміси у Страсбурзі

Українська сторона наполягає визнати 27 лютого 2014 року початком анексії. Це - важливо, наголошує він.

"Адже саме з того моменту почалися переслідування тих, хто був проти приєднання Криму до РФ. Тоді були вбивства, тортури, незаконні ув'язнення. Москва зараз наполягає, що її контроль над півостровом почався 18 березня. Це - не правда. Якщо приймемо її позицію, Кремль зможе уникнути навіть не покарання, а хоча б звинувачення у своїх злочинах", - додає Володимир Огризко.

Європейський суд із прав людини 11 вересня розпочав слухання у міждержавній справі "Україна проти Росії" щодо обвинувачення російської сторони у порушенні Європейської конвенції прав людини в окупованому Криму.

Зараз ви читаєте новину «Чого чекати від Європейського суду щодо порушення прав людини у Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути