середа, 03 грудня 2008 10:50

Чи відмінять в Україні обмеження націнок на ліки?

Чи відмінять в Україні обмеження націнок на ліки?

У Секретаріаті Президента України не виключають можливості зупинення дії постанов уряду, які обмежують націнки на лікарські засоби.

Зокрема, на брифінгу заступник глави Секретаріату Президента Марина Ставнійчук повідомила, що сьогодні Кабінет Міністрів та Секретаріат Президента пікетували представники Херсонської та Миколаївської спілки підприємців фармацевтичної галузі, які вимагають скасувати три постанови уряду щодо фармацевтичної діяльності.

Українські виробники скорочують обсяги виробництва

М. Ставнійчук зауважила, що Президент України Віктор Ющенко опікувався цим питанням вже давно. Зокрема, ще 28 листопада Секретаріат Президента за дорученням глави держави звернувся з відповідним листом до Кабінету Міністрів з проханням невідкладно розглянути це питання і переглянути постанови. "Звичайно, якщо в певний короткий період часу ці питання не будуть вирішені Кабінетом Міністрів України, то у Президента України є вплив на ці питання, в тому числі шляхом зупинення відповідних постанов уряду", - сказала М.Ставнійчук. "Але, - додала вона, - задля того, щоб не застосовувати механізм зупинення та звернення до Конституційного Суду, було звернення до Кабінету Міністрів в добровільному порядку переглянути відповідні постанови".

Як повідомлялося, постановою від 17 жовтня N 955 "Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення" Кабмін обмежив граничні торговельні надбавки не вище 15% на оптову та не вище 35% на роздрібну реалізацію медикаментів з Національного переліку та встановив межу у 10% від оптової ціни виробника на лікарські засоби, які закуповуються державними та комунальними закладами охорони здоров"я за бюджетні кошти.

Водночас, за даними Державної служби лікарських засобів і виробів медичного призначення (ДСЛЗВМП), за місяць - з 17 жовтня по 18 листопада - в Україні закрилося більш як 500 аптек. В результаті було звільнено 2,5 тисячі співробітників і ще кілька тисяч відправлено у неоплачувані відпустки.

У Держслужбі пояснюють таку ситуацію обмеженням максимальної націнки на ліки. Учасники фармацевтичного ринку вважають, що Кабмін встановив дуже маленьку рентабельність на ліки. "Нормальна націнка для роздрібного продажу 28-31%", - вважає голова Миколаївської фармацевтичної асоціації Олена Прудникова. На думку представників ДСЛЗВМП, у сільських населених пунктах вона має бути ще вище - близько 35%.

В Україні закрилося більш як 500 аптек

Як наслідок, стверджує прес-секретар ДСЛЗВМП Олена Лицоєва, зараз аптеки заробляють тільки за умови великого товарообігу або на продажі дорогих імпортних ліків. "Вилучаються (з продажу) дешеві ліки, а це в першу чергу вітчизняна продукція", - пояснює вона.

В результаті українські виробники скорочують обсяги свого виробництва. "Ми зараз випускаємо менше лікарських препаратів, - повідомив керівник прес-служби Борщагівського хіміко-фармацевтичного заводу Василь Манько. - Головна причина в тому, що дистриб"ютори перестали нам платити", повідомляє УНІАН

Зараз ви читаєте новину «Чи відмінять в Україні обмеження націнок на ліки?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути