пʼятниця, 28 листопада 2008 11:35

За місяць в Україні закрилося більше 500 аптек

З 17 жовтня по 18 листопада в Україні закрилося більше 500 аптек. Про це повідомили в Державній службі лікарських засобів і виробів медичного призначення (ДСЛЗВМП).

В результаті було звільнено 2,5 тисячі співробітників і ще декілька тисяч відправлені у неоплачувані відпустки.

У держслужбі пояснюють таку ситуацію обмеженням максимальної націнки на ліки, яку уряд ввів трохи більше місяця тому. Тепер при оптовому продажі надбавка не може перевищувати 15%, а при роздрібній - 20%. Такі правила розповсюджуються на весь асортимент лікарських засобів, що складається з 9 тисяч найменувань, включаючи вітаміни, лікувальну косметику та інші препарати, які приносять аптекам найбільший прибуток. Раніше держава регулювала націнки тільки на групу життєво важливих препаратів (1,4 тисячі найменувань).

Учасники фармацевтичного ринку вважають, що Кабмін встановив дуже маленьку рентабельність на ліки. "Нормальна націнка для роздрібного продажу 28-31%", - вважає голова Миколаївської фармацевтичної асоціації Олена Прудникова. На думку представників ДСЛЗВМП, в сільських населених пунктах вона має бути ще вищою - близько 35%.

Як наслідок, затверджує прес-секретар ДСЛЗВМП Олена Ліцоєва, зараз аптеки заробляють тільки за умови великого товарообігу або на продажі дорогих імпортних ліків. "Вилучаються (з продажу) дешеві ліки, а це в першу чергу вітчизняна продукція", - пояснює вона.

В результаті українські виробники скорочують об"єми свого виробництва. "Ми зараз випускаємо менше лікарських препаратів, - повідомив голова прес-служби Борщагівського хіміко-фармацевтичного заводу Василь Манько. - Головна причина в тому, що дистриб"ютори перестали нам платити", повідомляє Дело

Зараз ви читаєте новину «За місяць в Україні закрилося більше 500 аптек». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути