Ексклюзиви
середа, 07 лютого 2018 16:16

Чи настільки безпечне паріння, як його представляють?

Чи настільки безпечне паріння, як його представляють?
Вчені не до кінця сходяться на думці, як вейп в довгостроковій перспективі впливає на людський організм. Фото: YouTube

Ми часто чуємо, що паріння - нешкідливе і безпечне. Однак це не зовсім так. Воно не таке шкідливе, як куріння звичайних сигарет, з причини відсутності великого числа канцерогенів, отруйних речовин, смол і гару, які виділяються в процесі горіння тютюну з супутніми домішками виробників.

Але паріння все ж залишається шкідливою звичкою. Хоча б через нікотин. Тому в багатьох розвинених країнах електронні сигарети прирівнюються до тютюнової продукції, не продаються неповнолітнім, їх виробників змушують проходити сувору сертифікацію, контролювати всі етапи виробництва рідин і пристроїв, а також публічно говорити про точний склад витратних матеріалів. І як показують дослідження, справа не тільки в нікотині, фізичній та психологічній залежності.

Вчені не до кінця сходяться на думці, як вейп в довгостроковій перспективі впливає на людський організм. Якщо раніше фахівці були впевнені, що пропіленгліколь, гліцерин і ароматизатори, перетворюючись на пар, не роблять згубного впливу на органи дихання, судини і нервову систему, то тепер все частіше можна почути протилежну думку - не так шкідливо, як сигарети, але все ж шкідливо.

Виявляється, пар теж може бути небезпечним - при нагріванні згадані сполуки вивільняють акролеїн, формальдегід, мутагенні речовини та речовини, що подразнюють слизову. У парі також виявили окис пропілену і гліцидолу, що викликають онкологічні захворювання. Нешкідливі в рідкому вигляді ароматизатори теж розпадаються на окремі сполуки, які впливають на організм невивченим чином. Загальна кількість шкідливих речовин в парі зросла до трьох десятків (в сигаретах цих речовин в рази більше).

Причому виявилася залежність між зарядом батареї, інтенсивністю паріння, числом спіралей та кількістю шкідливих речовин в парі. Виявилося, що поки спіраль не нагрілася, в перших затяжках менше небезпечних сполук. Також їх менше в пристроях з подвійною спіраллю. Мова, принаймні, йде про акролеїн.

Що можна сказати у висновку? Електронні сигарети менш шкідливі, ніж сигарети. Швидше за все, при нетривалому використанні вони не завдають непоправної шкоди здоров'ю. З іншого боку, їх ефект на організм у довгостроковій перспективі поки не вивчений до кінця, і говорити про повну нешкідливість пару не варто. Це варто враховувати, якщо ви не курили до цього, але все ж вирішили спробувати вейп.

Однак вейп часто стає виходом для тих, хто кидає курити звичайні сигарети, а згодом відмовляється і від пару. У цьому випадку кількість шкідливих речовин, що надходять в організм колишнього курця, судячи з усого, значно знижується.

Зараз ви читаєте новину «Чи настільки безпечне паріння, як його представляють?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути