вівторок, 13 серпня 2019 20:23

Чи дадуть воду в Крим розповів експерт

Чи дадуть воду в Крим розповів експерт
Окупаційна влада Криму хоче повернути воду на півострів Фото: ua24ua.net

Самопроголошена влада Криму хоче повернути воду на півострів, попросивши Росію вплинути на Україну. Про це заявив постпред Криму при президенті РФ Георгій Мурадов. Причиною вказав приналежність води з Дніпра Росії, бо річка витікає саме звідти.

"Заяви про російський Дніпро, не більше ніж провокація. Всі розуміють, що витік і гирло річки не більше, ніж географічна умовність. Тому російської води там не багато. Це випробування на міцність нової української влади. Послання для виборців Зеленського, що позитивно ставляться до Росії. Мовляв дивіться, президент новий, а нічого не змінюється. Насправді ніяких рішень щодо відновлення водопостачання на півострів ухвалювати не буде. Його оточення розуміє, що такі дії викличуть у багатьох українців невдоволення. А на це ніхто не піде. До того ж, для відновлення водопостачання одного рішення вже недостатньо. Треба повністю реконструювати систему подачі, бо за ці роки вона зазнала серйозних змін. Вкладати в це гроші ніхто бажання не має", - говорить політолог Петро Олещук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Не думайте навіть гіпотетично обговорювати тему" - Чубаров про відновлення постачання води і світла до Криму

Запущений 1963 року Північно-Кримський канал на 85 відсотків забезпечував Крим прісною водою. З'єднує головне русло Дніпра з півостровом. Постачалося близько 1 млрд куб. м води на рік. Від травня 2014-го постачання води було призупинене - спочатку внаслідок несплати її перекачування, а потім – з політичних міркувань.

Запаси води в Криму поповнюють з водосховищ природного стоку і підземних джерел. На півострові є 22 водосховища загальним об'ємом 334,2 млн. куб. м, що втричі менше, ніж раніше споживав півострів. Регулярне використання води з підземних джерел призвело до засолення ґрунту на півострові. Найбільше страждають зернові та бобові культури, а рис перестали вирощувати.

Представник президента України в окупованому Криму Антон Коріневич відповів на закиди росіян про постачання води на півострів.

Зараз ви читаєте новину «Чи дадуть воду в Крим розповів експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути