Ексклюзиви
неділя, 04 жовтня 2020 18:47

Чи безпечно користуватися електронними документами - думка експерта

Чи безпечно користуватися електронними документами - думка експерта
Перехід на електронний документообіг є вагомим кроком вперед для України. Фото: pixabay.com

В Україні із кожним місяцем усе більше документів отримують електронну копію, яка має таку ж юридичну силу. Практично усі установи приймають, як паперову документацію, так і в електронному форматі.

Проте не всі українці довіряють таким новаціям, адже вважають їх менш надійними. Чи дійсно це так розповіла Gazeta.ua експерт із юридичних питань електронного документообігу Христина Венгриняк.

"Дійсно є проблема, що українців побоюються зберігати документи в е-формі. Насправді усе досить безпечно. Системи електронного документообігу зберігають усі дані в хмарах. Це можуть бути українські або ж міжнародні сервіси. Уся інформація в них кодується. Простіше кажучи, якщо шахраї якимось чином і зможуть дістатися до документів, то не зможуть їх прочитати. Головне ретельно вияснити, на яких саме сервісах зберігатимуться ваші документи, та наскільки вони надійні", - каже Венгриняк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні з'явиться електронне свідоцтво про народження

Перехід на електронний документообіг є вагомим кроком вперед для України.

"Україна готова до переходу на електронні документи, уся законодавча база є. Відповідно усі наші е-паспорти, посвідчення, довідки мають повноцінну силу. І у разі чого маємо про це наголошувати. Однак людям варто до цього звикнути, що є альтернатива паперовим носіям. І це хороша альтернатива. Ми не лише спрощуємо собі життя, а й дбаємо про екологію, бо в багато разів менше використовуємо паперу. Така практика давно є в Європі. Але у них усе значно легше, бо досконаліше врегульовано владою. Але якщо ми будемо розвиватися у цій сфері, то матимемо такий же результат", - переконує експерт.

В Україні планують скасувати паперові трудові книжки. Замість них запровадять електронні. Відповідний законопроєкт пройшов перше читання у Верховній Раді.

Зараз ви читаєте новину «Чи безпечно користуватися електронними документами - думка експерта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути