Ексклюзиви
четвер, 10 вересня 2020 18:10

Перехід на електронні трудові книжки: назвали переваги та недоліки цифрового документа

Перехід на електронні трудові книжки: назвали  переваги та недоліки цифрового документа
Спочатку до цифрового стрибка потрібно підготувати інфраструктуру. Фото: unsplash.com

В Україні планують скасувати паперові трудові книжки. Замість них запровадять електронні. Відповідний законопроєкт пройшов перше читання у Верховній Раді.

Gazeta.ua запитала експертів про переваги та недоліки цифрового документа.

Олексій Кущ, експерт із питань економіки Інституту Growford:

"Електронні трудові - це сира ідея, реалізована під соусом діджиталізації. У нас є два основні терміни - трудовий і страховий стаж. Останній нараховують від початку нульових років. І в цьому випадку вже є електронні бази відрахувань до Пенсійного фонду. Через це електронні трудові можуть бути актуальними для людей, які почали працювати лише з 2000 року", - каже Кущ.

Пояснює, що трудовий стаж - той, який нараховували за радянських часів або з 90-х до початку нульових. Тому паперова трудова книжка — єдиний документ, який підтверджує цей вид стажу.

"Ідея з цифровою трудовою вимагатиме ще більше паперових зусиль. Це мені нагадує введення цифрового підпису. Щоб його отримати, потрібно заповнити ще більше паперів, ніж просто здати паперову декларацію. Ця медійна ідея захлинулася в реаліях нашої мікроекономіки", - говорить експерт.

Спочатку до цифрового стрибка потрібно підготувати інфраструктуру.

"У нас без паперового дублікату людина стає беззахисною. Можна уявити, що щось відбудеться з серверами, електронними базами даних. Якщо у людини немає паперової книжки, вона не зможе довести стаж, який був зафіксований в електронних реєстрах. Я вже не кажу про витік даних, який у нас - буденне явище. Враховуючи думку українців про те, що документ є документом, попит на електронні трудові не буде великим. Люди все рівно будуть намагатися дублювати дані в паперових книжках", - додає Кущ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Працювати з дому можна буде офіційно

На його думку, перехід на електронні книжки можливий лише після системної зміни ринку праці.

"Якщо у нас буде накопичувальна пенсійна система. Якщо працюватиме єдина електронна база, яка буде уніфікувати інформацію щодо податкових платежів, тоді питання електронних трудових буде актуальним. Якщо дані з трудових просто відсканують, їх неможливо буде обробити, як масиви даних і автоматизувати внесення у реєстр. Вийде лише створити цифрові дублікати. Через це автоматизувати оформлення пенсій не вийде, бо люди з трудовим стажем будуть змушені пред'являти паперові документи", - вважає Олексій Кущ.

Борис Кушнірук, економіст:

"Трудові книжки потрібно ліквідувати в цілому. В радянські часи трудова книжка регулювала 2 типи стосунків: стаж і посадовий статус. Могли ще туди занести повідомлення про виплату премії за визначні заслуги. Тепер виплата пенсій залежить від того, впродовж якого часу і в яких обсягах нараховують кошти до Пенсійного фонду від конкретного працівника", - пояснює Кушнірук.

З його слів, зараз інформація про трудові досягнення людини формується через резюме, яке можуть перевірити. Тому потреби в трудових книжках взагалі немає.

Сергій Марченко, засновник агенції "Borsch - рекрутинг майбутнього":

"У електронної трудової книжки чимало переваг. Такий документ не можна загубити, бо всі дані зберігаються на серверах. Серед недоліків - в перші місяці дії закону, можливо, буде плутанина. Хтось із роботодавців чи місцевих чиновників не до кінця розбереться. З часом все прийде в норму", - говорить Сергій Марченко.

Експерт не бачить юридичних ризиків для користувачів електронних трудових книжок.

"Якщо керуватись такою логікою, то внески в Пенсійний фонд - це теж ненадійно. Тому що ці дані зберігаються у його базах даних і теоретично теж можуть бути втрачені. Масиви державних даних мають багато ступенів захисту", - розмірковує він.

На його думку, ймовірність фальсифікацій паперових документів вища.

"Коли фальсифікуєш інформацію в паперовій трудовій, це побачить обмежена кількість людей. А коли фальсифікуєш дані у державних реєстрах, їх можуть перевірити контролюючі органи в будь-який момент. Електронні книжки - це великий крок на шляху до припинення шахрайств, пов'язаних з найманою працею. Вони допоможуть автоматизувати оформлення пенсій", - переконаний Марченко.

2 вересня Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт про перехід протягом 5 років на електронні трудові книжки. Передбачено запровадження обліку трудової діяльності працівника в електронній формі, а також законодавче врегулювання питання автоматичного нарахування пенсії за віком через особистий кабінет на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду.

Зараз ви читаєте новину «Перехід на електронні трудові книжки: назвали переваги та недоліки цифрового документа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути