Ексклюзиви
понеділок, 23 червня 2008 10:12

Четвертий департамент в Болівії проголосував за автономію

Болівійський департамент Таріха, де зосереджено до 90% запасів природного газу країни, проголосував за автономію. Згідно даним exit-polls, близько 80% його громадян висловилися за більшу незалежність регіону у вирішенні власних проблем.

Таріха став вже четвертим з дев"яти департаментів Болівії, де пройшло голосування про автономію.

Втім, уряд не збирається визнавати результати цих референдумів, вважаючи їх "незаконними і неконституційними" і такими, що мають не більше юридичної сили, ніж опитування громадської думки.

З цим категорично не згодні опозиційні регіони, які хочуть ефективніше розпоряджатися своїми власними доходами, мати власну законодавчу і судову гілки влади, правоохоронні органи і безпосередньо укладати міжнародні угоди з іншими країнами.

Префект (губернатор) департаменту Таріха Маріо Кассіо заявив, що прагнення до автономії не переслідує мету відокремлення регіону від решти частини країни. "Наша вірність батьківщині ніколи не ставилася під сумнів, - сказав він, нагадавши, що в 1826 році, після завершення іспанського колоніального панування, Таріха добровільно вирішила приєднатися до Болівії, а не до Аргентини, до юрисдикції якої вона тоді відносилася.

Префект також запевниі, що владарегіону "у жодному випадку не збирається привласнювати запаси природного газу, оскільки вони належать болівійській державі" і "є національним надбанням".

Проте уряд продовжує звинувачувати "бунтівні" регіони в сепаратизмі і розраховує змінити розклад політичних сил в свою користь 10 серпня, коли повинен пройти загальнонаціональний референдум про довіру главі держави і губернаторам дев"яти департаментів, передає ІТАР-ТАРС.

Зараз ви читаєте новину «Четвертий департамент в Болівії проголосував за автономію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути