четвер, 24 травня 2012 18:51

"Чесний тендер? Не чув" - в Донецьку вкрали 270 мільйонів з бюджету
9

Фото: Фото: Тетяна Заровна

24 травня у Донецьку 8 молодих активістів політичної партії "Демократичний Альянс" символічно стратили чиновника казнокрада з Партії регіонів. Опудало злодія підійняли на шибениці навпроти Донецької міськради.

Учасники пікету вимагали покарати винних у розкраданні бюджетних коштів і повернути вкрадене по нечесним тендерам.

"Тільки з початку року з донецького міського бюджету через нечесні тендерні закупівлі вкрали 270 млн гривень, - заявив організатор "страти" Євген Семехін. - За тонну палива для реактивних двигунів для Донецького аеропорту чиновники віддали 16 700 бюджетних гривень (при ринковій ціні тонни 7,5 - 8 тис. гривень), закупили 50 дорожніх знаків за ціною 8800 гривень за штуку (ринкова ціна такого знака - 1,5 тис. грн), купили бензин по 11,3 - 13,8 грн. за літр , курятину - по 34,9 - 43 гривні за кіло, за 1 кг цукру заплатили 9 - 12 бюджетних гривень, за 1 літр молока - 11 гривень. У квітні для Торезького психоневрологічного інтернату придбали оселедець по ціні 60 гривень за кіло, вершкове масло - за ціною 79 грн за кілограм, а картоплю - по ціні 6 грн за кг!".

З початку року вони моніторили результати донецьких тендерів і договори, складені за неконкурентною процедурою "закупівля у одного учасника". Порівнюючи оптові ціни закупівель з ринковими, виявили різницю в 269366435 гривень - цю суму донецькі чиновники переплатили фірмам "ТНК-ВР Коммерс", ТОВ "Паралель", ТОВ "Монблан", ТОВ "Маріс-2006".

Так само члени "ДемАльянсу" вважають, що донецькі чиновники нажилися на підготовці до ЄВРО-2012, укладаючи договори на виконання робіт за неконкурентною процедурою. Такі договори спустошили бюджет на 1 мільярд 100 437 000 гривень.

"Це, наприклад, ремонти фасадів, будівництво паркінгу в Ленінському районі, будівельні роботи на тренувальній базі "Олімпік", будівництво зони гостинності біля "Донбас Арени", і так далі. За всіма цими фактами ми зверталися в прокуратуру та антимонопольному комітету, але в відповідь отримали лише відписки", - розповів координатор Єгор Нестеров.

Після "страти" пікетувальники вручили представнику мера пакет з продуктами, закупленими за завищеними цінами - літром молока, кілограмом картоплі і кілограмом цукру. До набору доклали касовий чек з найближчого магазину на загальну суму 15 гривень 38 копійок.

При цьому ТОВ "Фірма "Монблан", засновниками якої є члени родини Сергія Бубки, продала донецьким школам і дитячим садкам молоко за ціною 11 гривень за літр, а цукор - за ціною 11,97 грн. Відповідні дані опубліковані в "Віснику державних закупівель".

Після того, як журналісти залишили місце проведення акції, на керівника пікетників склали адміністративний протокол. Мовляв, учасники акції без узгодження поставили намет. Його мають намір оштрафувати на 800 гривень.

"Узгодження потрібні для наметів, що торгують пивом, а не для туристичних, які поставили всього лише на час акції", - прокоментував адвокат Дмитро Коробко.

Зараз ви читаєте новину «"Чесний тендер? Не чув" - в Донецьку вкрали 270 мільйонів з бюджету». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути