пʼятниця, 25 вересня 2009 08:29

Черновецький хоче продати київське метро

Черновецький хоче продати київське метро

Київська влада почала підготовку до приватизації об"єктів метрополітену - на минулому тижні Головне управління комунальної власності Києва доручило керівництву підземки терміново провести інвентаризацію майна.

Мова йде про майже два десятки об"єктів київського метрополітену.

Зокрема, це стосується будівлі інженерного центру по вул. В.Васильківській, 22 (над станцією "Площа Льва Толстого"), будинку по вул. Хрещатик, 19, у якому розташований центр зв"язку метрополітену, і адміністративною спорудою по просп. Перемоги, 35 (над станцією "Політехнічний інститут").

Потенційно найсерйознішою проблемою для столичного метрополітену стане приватизація будинку по В.Васильківській, 22 площею близько 20 тисяч кв. м., оскільки тут розміщується центр керування метрополітеном, що об"єднує абсолютно всі комунікації від локальних комутаційних вузлів.

У цій будівлі зосереджені відповідні канали зв"язку й передачі даних, що забезпечують роботу диспетчерських центрів.

Саме вони, контролюють абсолютно всю життєдіяльність метро й безпеку руху поїздів (запобігання зіткнень, управління інтервалом руху і стрілочним господарством тощо), управління енергопостачанням всіх підземних і наземних об"єктів, основними механізмами, що здійснюють підтримку мікроклімату в тунелях і на станціях, ескалатори, відкачку ґрунтових вод тощо.

У випадку зміни власника будівлі по вул. В.Васильківській, 22 може виникнути необхідність переселення служб інженерного центра, закупівлі й установки нового обладнання, оскільки просто перенести наявне обладнання в "новий офіс" - нереально. Це означало б припинити роботу метрополітену на кілька місяців.

Будівництво нової будівлі інженерного центра, закупівля й монтаж нового обладнання, проведення ліній зв"язку й т.п. обійдеться столичному бюджету в 150-200 мільйонів доларів.

Крім того, витрати на переїзд і закупівлю "другого комплекту" устаткування будуть виглядати дивно на тлі нестачі коштів на придбання нових вагонів і добудування станцій "Деміївська", "Голосіївська" й "Васильківська" (готовність яких становить 80-90%).

Як відомо, рішення про приватизацію деяких об"єктів метрополітену Київрада прийняла ще 28 серпня 2008 року, однак у листопаді 2008 року це рішення опротестувала прокуратура Києва.

У квітні 2009 року Київрада намагалася відхилити цей протест, але не змогла добрати одного голосу.

За матеріалом тижневика Комментарии

Зараз ви читаєте новину «Черновецький хоче продати київське метро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути