Ексклюзиви
четвер, 18 січня 2024 18:10

Спецтема: Війна Росії проти України

Чорне море стало центром російсько-української війни

Чорне море стало центром російсько-української війни
Винищувач ВПС Німеччини Typhoon, озброєний ракетами Taurus / Wikimedia

Думки у виданні The Hill колишнього президента Джеймстаунського фонду Глена Ховарда

Прусський військовий теоретик Карл фон Клаузевіц якось писав, що "талант стратега полягає в тому, щоб визначити вирішальний момент і зосередити все на ньому".

Наголошуючи на цьому в інтерв'ю The Economist, на початку нового року президент Володимир Зеленський, підкресливши, що Крим і Чорне море стануть центром уваги українських сил. Ізоляція Криму і деградація російських військових там "надзвичайно важлива для нас, бо це спосіб зменшити кількість атак на нас з цього регіону", – сказав Зеленський.

Хоча Україні, можливо, не вдалося досягти вирішального прориву на суші у 2023 році, війна на морі мала приголомшливий успіх. Україна змогла серйозно покарати російський Чорноморський флот завдяки невпинній морській і повітряній кампанії з використанням морських дронів і крилатих ракет британського виробництва Storm Shadow, змусивши росіян відступити до свого військово-морського бастіону в Севастополі.

Лише за останні чотири місяці Росія втратила 20% відсотків свого Чорноморського флоту

Після недавнього знищення десантного корабля "Новочеркаськ" наприкінці грудня британський міністр оборони Грант Шаппс високо оцінив успіх цієї кампанії, оголосивши, що лише за останні чотири місяці Росія втратила 20% відсотків свого Чорноморського флоту.

Україна фактично припинила російську морську блокаду Одеси та відновила експорт зерна та іншої сировини зі свого стратегічного чорноморського порту. Посол США в Україні Бріджит Брінк повідомила, що "з серпня Чорноморським гуманітарним коридором пройшло 400 кораблів із 13 млн тонн вантажів. Це значне досягнення, адже Україна продовжує годувати світ".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ізраїль може стати моделлю для України" - посол Михайло Бродський

Наступним кроком у Чорному морі для Заходу є допомога Києву націлитися на Крим і перервати матеріально-технічний шлях Росії до її сил, які діють на півдні України.

Два американські генерали у відставці не раз наголошували на необхідності допомоги Україні у досягненні цієї мети. За словами Бена Ходжеса, колишнього командувача армією США в Європі, Крим - "вирішальна територія війни". Колишній Верховний головнокомандувач об'єднаних збройних сил НАТО в Європі Філіп Брідлав повторив це, наголосивши: "Якщо ми дамо Україні змогу проникливо, наполегливо й точно завдати удару по Криму, то Росія буде змушена переглянути свою позицію там. Вдарте їх усіх, вдарте їх кілька разів і знищіть їх дощенту", - сказав він.

Одним із ключів моментів до зриву лінії постачань Росії до її сил у Криму є міст через Керченську протоку, завдовжки 20 км

Одним із ключів моментів до зриву матеріально-технічної лінії постачань Росії до її сил у Криму є міст через Керченську протоку, завдовжки 20 км. Його знищення суттєво обмежило б здатність Москви поповнювати свої війська на півдні України та значно послабило б російські сили. Тоді українські бронетанкові сили могли пробити собі шлях через "лінію Суровікіна", щоб вийти до Азовського моря, скоротивши російські сили наполовину, якщо їм це вдасться. Українські лінії фронту в Роботиному наразі знаходяться лише в 110 км від Азовського узбережжя.

Україна двічі атакувала Керченський міст, востаннє в липні минулого року під час удару морського дрона, який змусив Москву тимчасово призупинити автомобільний і залізничний рух через міст. У своєму інтерв'ю The Economist президент Зеленський благав Захід допомогти Україні знищити міст, надавши Києву німецьку крилату ракету Taurus радіусом дії 500 км. Про це також говорили офіційні особи в уряді Німеччини, очевидно, за підтримки адміністрації Джо Байдена. Але вони відмовилися це робити через страх, що це може "ескалувати війну".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україні пропонують ізраїльський аналог гарантій безпеки"- Павло Клімкін

Зеленський розуміє, що Taurus був би ідеальною зброєю для знищення мосту, який і так ослаблений попередніми атаками. Розроблений як крилата ракета, що руйнує бункери, Taurus міг би бути запущений з повітря українськими Су-24. Вони вже успішно використовують ракети Storm Shadow з великим успіхом. Якщо удар оснастити вторинним зарядом, він міг би завдати руйнівної шкоди будь-якій залізобетонній конструкції, й зробити міст недієздатним.

Як нагадав нам Клаузевіц майже два століття тому, саме військові стратеги повинні визначити "вирішальний момент" і зосередитися на ньому. Президент Зеленський закликав нас пам'ятати, що вирішальною територією є Крим, і що німецька крилата ракета Taurus може бути єдиною зброєю, наданою Заходом, щоб допомогти Україні зруйнувати Керченський міст. Й це може зробити 2024 рік переломним у війні.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Чорне море стало центром російсько-української війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути