Ексклюзиви
вівторок, 09 листопада 2021 05:00

Церковне свято 9 листопада: вшановують пам'ять першого слов'янського літописця

Церковне свято 9 листопада: вшановують пам'ять першого слов'янського літописця
Пам'ять преподобного Нестора Літописця вшановують 9 листопада. Фото: nibu.kyiv.ua

За церковним календарем, у вівторок 9 листопада вшановують пам'ять преподобного Нестора Літописця - найвідомішого історика та письменника-агіографа Київської Русі.

Народився преподобний Нестор усередині XI століття в Києві. Точна дата народження невідома, однак вдалося встановити, що це було не пізніше 1056 року. Юнаком став послушником Печерської обителі, пізніше був висвячений на ієродиякона. Присвятив свою увагу книгам та навчанню. Цінував справжні знання.

Окрім богословських знань, чернець Нестор мав виняткові здібності до історії та літератури, досконало володів грецькою мовою, був послідовником творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія.

У монастирі преподобний ніс послух літописця. У 80-х роках написав "Читання про життя і погублення блаженних страстотерпців Бориса і Гліба", присвячене перенесенню їх святих мощей у Вишгород у 1072 році. Приблизно в той же період склав життєпис преподобного Феодосія Печерського, а згодом й інших перших печерських святих.

Та головним подвигом життя преподобного Нестора було складання "Повісті минулих літ". Цей твір складений на основі сучасних автору подій і архівних літописів, народних переказів та оповідань.

Літописець вирушає до Володимир-Волинського та у Зимненський і Святогірський монастирі на пошуки першоджерел 1107 року. Використовує в роботі попередні давньоруські літописні зведення та монастирські записи, візантійські хроніки Іоанна Малали та Георгія Амартола, оповідання старця-боярина Яна Вишатича, торговців, воїнів, мандрівників та інші історичні збірки. Датується "Повість минулих літ" 1112-1113 роками. Помер преподобний Нестор у 1114 році. Похований у Ближніх печерах Києво-Печерської лаври.

Його історична праця лягла в основу всього наступного руського літописання. Надзвичайно широке коло джерел дало змогу преподобному Нестору показати історію держави Київська Русь на широкому тлі світових подій. Літопис висвітлює історію східних слов'ян та князівської влади, утвердження християнства на Русі, містить оповіді про виникнення слов'янської писемності, відбиває настрої різних суспільних верств.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українська мова набуває все більшої ваги, коли країна переживає російську агресію - Епіфаній

"Повість минулих літ" - одна з найдавніших літературних пам'яток в історії України, найдавніша велика літописна пам'ятка української мови.

Саме тому у день пам'яті Нестора Літописця в Україні відзначають національне свято - День української писемності та мови.

Також 9 листопада в церкві молитовно вшановують пам'ять мученика Нестора Солунського, що постраждав за віру у 306 році, мучениць Капітоліни та Єротиїди, мученика Марка та інших із ним.

Зараз ви читаєте новину «Церковне свято 9 листопада: вшановують пам'ять першого слов'янського літописця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути