вівторок, 25 травня 2021 05:00

Церковне свято 25 травня: кому сьогодні молитися

Церковне свято 25 травня: кому сьогодні молитися
25 травня православна церква згадує Святителя Єпіфанія, єпископа Саламіна. Фото: facebook.com/Церква-Святого-Володимира-міста-Надвірна

25 травня православна церква молитовно вшановує пам'ять одного з ранніх Отців Церкви - Святителя Єпіфанія, архієпископа Кіпрського - палестинського святого, монаха, єпископа міста Саламін на Кіпрі, письменника, богослова-полеміста.

Святитель Єпіфаній народився 310 року в Фінікії, у місті Елевтерополь. Батьки його були євреями і виховали сина в іудейській вірі. У 16-річному віці Єпіфаній став свідком, як ченець Лукіан допоміг жебраку, віддавши свій одяг, щоб той зміг продати та купити собі хліба. Вчинок Лукіана настільки вразив Єпіфанія, що юнак вирішив стати християнином.

Бажаючи глибоко дослідити Святе Письмо, Єпіфаній вивчив грецьку, юдейську, коптську, арамейську мови та латину, часто відвідував різних пустельників, а скоро і сам постригся в ченці. У 333 році висвячений на священика, він незабаром збудував монастир. Хоча обитель стояла далеко в пустелі, до неї звідусіль стікалося багато відвідувачів. Вони чули про чудеса, що йшли від ігумена. Згідно з церковним переданням, Єпіфаній воскресив мертвого сина язичника.

Близько 367 року в Саламіні, на острові Кіпр, собор єпископів обирав нового архієрея. Старішому з них, єпископу Паппію, Господь відкрив, що на місце померлого святителя треба поставити ченця Єпіфанія, який на той час прийшов до міста. Так і сталося. Будучи єпископом Саламіна, святитель Єпіфаній мужньо ставав на захист святої віри і засуджував єресі, які розбивали єдність Христової Церкви.

Під кінець життя єпископа запросили до Константинополя на собор, який мав чинити суд над великим святителем Іоанном Златоустом. Але Єпіфаній, не бажаючи бути учасником беззаконного зібрання, покинув місто. На кораблі святий відчув, що до нього наближається смерть. У руках його, як завжди, було Євангеліє. Із ним праведник і залишив учням своїм останні настанови: дотримуватися заповідей Божих, оберігати себе від нечистих помислів.

Помер святий у віці 93 років та був похований у церкві, яку сам і звів за життя. Сьомий Вселенський Собор найменував святого Єпіфанія отцем і учителем Церкви.

Після себе святий Єпіфаній залишив книги "Панарій" і "Анкорат", а також склав свого роду енциклопедії "Про міри і ваги", "Про дванадцять каменів". Тексти Єпіфанія є важливим джерелом дослідження релігійної думки IV століття та поглядів неортодоксальних письменників, твори яких були знищені.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У кого День Янгола 25 травня: вітаємо іменинників у віршах

25 травня також молитовно вшановують пам'ять святителя Полувія, єпископа Рінокірського, який з юних літ був учнем святителя Єпіфанія Кіпрського, супроводжував його в усіх подорожах і записував життя і чудеса свого вчителя.

Святий Полувій супроводжував святителя Епіфанія, коли він повертався з Константинополя, не бажаючи брати участь в соборі проти святителя Івана Златоустого. Вмираючи, святитель Єпіфаній заповідав святому Полувію: "Іди до Єгипту, а я і по смерті буду піклуватися про тебе". Святий Полувій зі смиренням виконав заповіт вчителя і, не чекаючи поховання його тіла, вирушив до Єгипту, де був поставлений на єпископа міста Рінокір. За своє добродійне подвижницьке життя святитель Полувій удостоївся дару чудотворіння.

25 травня - день тезоіменства Блаженнійшого митрополита Київського і всієї України Епіфанія.

Також сьогодні День Янгола у Германа, Дениса, Івана та Пилипа. Не забудьте привітати знайомих іменинників.

Тут у пригоді можуть стати іменні віршовані привітання.

Зараз ви читаєте новину «Церковне свято 25 травня: кому сьогодні молитися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути