понеділок, 15 серпня 2022 05:05

Церковне свято 15 серпня. Що сьогодні не можна робити

15 серпня у церкві відзначають перенесення мощей першомученика Стефана. Перенесення мощей святого першомученика відбулося в 428 році.

Святого архідиякона Стефана побили юдеї камінням. Після цього його тіло кинули без поховання на поживу звірам і птахам. Однак на другу ніч знаменитий іудейський законовчитель Гамалиїл, який почав схилятися до віри в Ісуса Христа, послав відданих йому людей взяти тіло первомученика. Гамалиїл поховав його на своїй землі, у печері, недалеко від Єрусалиму.

Коли помер таємний учень Господа на ім'я Никодим, Гамалиїл також поховав його поблизу труни архідиякона Стефана. Потім і сам Гамалиїл, який прийняв святе Хрещення разом зі своїм сином Авівом, був похований при гробі первомученика Стефана і святого Никодима.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сьогодні іменини святкують популярні чоловічі імена

У 415 році мощі святих були чудесним чином відкриті і урочисто перенесені до Єрусалиму архієпископом Іоанном разом з іншими єпископами. З того часу від мощей почали відбуватися зцілення. Згодом, при святому благовірному цареві Феодосії Молодшому, у першій половині п'ятого століття, мощі святого первомученика Стефана були перевезені з Єрусалиму до Константинополя і покладені в церкви на честь святого диякона Лаврентія. Частина мощей святого Стефана знаходиться в Києво-Печерській лаврі, а саме вказівний палець лівої руки був принесений з Молдавського Нямецького монастиря Романським архієпископом Пахомием у 18 столітті.

Ковчег зі святинею був встановлений у Великій лаврській церкві. У 19 столітті мощі були поміщені в срібну раку із зображенням архідиякона Стефана на весь зріст. На місці зображення руки зроблений спеціальний ковчежець, в якому знаходився перст святого. Після вибуху Успенського собору 3 листопада 1941 року святиня опинилася під завалом, звідки була витягнута при розбиранні руїн у шістдесятих роках. З цього часу святиня перебувала у фондах Києво-Печерського заповідника. Урочиста передача Києво-Печерській лаврі срібної раки із зображенням первомученика і архідиякона Стефана відбулася лише 19 грудня 2013 року. Сьогодні кожен віруючий може прикластися до мощей святого Стефана, які перебувають у Свято-Успенському соборі Лаври.

Автор: religions.unian.ua
 

Що сьогодні не можна робити

Не варто вирушати на риболовлю, якщо кішки дряпають стіни. Така поведінка тварин не обіцяє добра рибалкам. Клювання в цей день не буде.

Сьогодні варто проявляти особливу увагу до тварин.

У цей день краще відкласти великі справи на інший день, а ось плани будуйте.

Також не дозволяється лаятися. А ще варто утриматися від зневіри.

15 серпня православна церква вшановує пам'ять святого Стефана. Він був першим християнським мучеником, що походив із єврейської діаспори.

За повір'ям, яка погода буде цього дня, таким буде і перший місяць осені.

Зараз ви читаєте новину «Церковне свято 15 серпня. Що сьогодні не можна робити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути